Mojfaks.hr u Vijesti

Iz HZZ-a upozoravaju: Mladi odlaze pa više nemamo koga zaposliti

Na sjeveru Hrvatske demografska situacija izgleda poprilično pesimistično: industrije koje ne privlače mlade zapošljavaju sve starije osobe, a iako raste potreba za mladim i visokoobrazovanim ljudima, njih nema jer odlaze u inozemstvo.

23. lipnja 2017 15:47
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

U svibnju je u Varaždinskoj županiji na HZZ-u bilo evidentirano 3.900 nezaposlenih osoba (5,8%), a ta se brojka i dalje smanjuje, ali je pitanje do kada jer je problem taj što se zbog životne dobi (više od polovice nezaposlenih starije je od 55 godina) i zbog kvalifikacijske strukture (pola ih je sa završenom osnovnom ili s trogodišnjom srednjom školom) više nema koga plasirati na tržište rada, a istodobno mladi odlaze u inozemstvo.

Upozorila je to Branka Šaško, predstojnica Regionalnog ureda HZZ-a Varaždin, tijekom prošlotjedne manifestacije Poslovni uzlet Grada Ivanca, pišu Varaždinske vijesti.

Davorko Vidović, savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje u HGK, smatra da je demografska situacija u Hrvatskoj pesimistična i da je, uz uvoz radne snage koji je realnost, jedini izlaz da se iz "bazena" koji je na raspolaganju izvuče što više.

"Jedan takav bazen su radnici između 55 i 65 godina. Drugi potencijal su osobe s invaliditetom, a treći -
mladi koji kasno ulaze u svijet rada", misli Vidović. Blažinović tvrdi da ovo što danas imamo nije novost, već rezultat konstantnog erodiranja. Ocijenio je da država ima set poticaja, no oni ipak nisu dovoljni jer ljudi se iseljavaju.

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić je istaknuo da se u strukturi nezaposlenih zadnjih 12 godina ne mijenja ništa i upozorio kako ćemo se s tim istim problemom suočavati i za 20 godina.

Ističući kako nam je i mirovinski i zdravstveni fond na gubitku te kako se rješenju problema mora pristupiti integralno, Batinić je ocijenio da je put do rješenja suradnja ministarstva, lokalne zajednice i gospodarstvenika.

"Postojeće poticaje potrebno je revidirati. Novca ima, treba ga samo prilagoditi današnjem vremenu i potrebama. Svima nam treba biti cilj poboljšati standard svojih građana, dakle, potrebno je tražiti načine i promijeniti trenutnu situaciju", zaključio je Batinić.

L.B./izvor: Varaždinske vijesti
foto: pou-pula.hr

Još vijesti