Mojfaks.hr u Vijesti

Iz ovog hrvatskog grada i općine studentima poručuju: Dođite kući, čeka vas posao

Sedamdesetak studenata i učenika s područja grada Makarske i općine Baška Voda obradovano je stipendijama koje su im posljednjih dana svečano dodijeljene.

4. Siječnja 2017 15:57
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

U Makarskoj, u gradskoj vijećnici, gradonačelnik Tonći Bilić potpisao je ugovore s trideset i dvoje studenata koji će svakog mjeseca na svoje račune dobivati 800 kuna pomoći, dok je baškovoški načelnik Josko Roščić tradicionalno stipendijama i jednokratnim financijskim potporama razveselio čak četrdeset sedam učenika i studenta, piše Slobodna Dalmacija.

Ove godine u Makarskoj je podijeljeno devet stipendija više nego lani, a dodjeljivale su se u četiri kategorije: uspješnim studentima, studentima u deficitarnim zanimanjima, onima slabijeg imovnog stanja i onima koji su na umjetničkim studijima.

"Ovo nije jedini projekt za mlade koji smo pokrenuli od 2014. godine. Počeli smo sa sufinanciranjem besplatnih udžbenika za osnovnoškolce, uveli smo cjelodnevni boravak u osnovnim školama, besplatnu marendu za učenike slabijeg imovnog stanja, a za asistente u nastavi drugu godinu osiguravamo sredstva iz EU fondova… No, na ovaj sam projekt iznimno ponosan jer ulaganjem u vas mlade, ulaganjem u znanje, direktno ulažemo u budućnost Makarske", izjavio je za Slobodnu makarski gradonačelnik Bilić.

I Općina Baška Voda može se pohvaliti znatnim ulaganjima u obrazovanje djece, učenika i studenata. Stipendije su se na svečanosti održanoj u Omladinskom domu dodjeljivale u dvije kategorije: kategorija uspjeha i slabijeg imovnog stanja.

Od ukupno 18 odobrenih stipendija, dodijeljene su dvije učeničke stipendije u iznosu od 375 kuna mjesečno, 10 studentskih stipendija za kategoriju uspjeha u iznosu od 570 kuna mjesečno i šest studentskih stipendija za kategoriju slabijeg imovnog stanja u iznosu od 750 kuna mjesečno. Isto tako, dodijeljeno je i 29 jednokratnih financijskih potpora za učenike i studente koji nisu udovoljili kriterijima natječaja, od čega je osam učeničkih jednokratnih financijskih potpora u iznosu od 1500 kuna te 21 studentska jednokratna financijska potpora u iznosu od 3500 kuna.

Općina Baška Voda je, kao i dosadašnjih godina, svim učenicima osnovnih škola osigurala besplatne školske udžbenike i radne bilježnice, sufinancira i prijevoz svim učenicima srednjih škola i studentima, a svim učenicima završnih razreda srednjih škola i studentima sufinancira i kupnju laptopa u iznosu od 2000 kuna.

Načelnik Josko Roščić pak želi svim studentima da uspješno završe svoje fakultetsko obrazovanje i da se vrate u svoja mjesta.

"U roku od dvije godine, sa završetkom radova na izgradnji nove nautičke luke u Baškoj Vodi, zaposlit ćemo 50-ak ljudi raznih profesija, od pravnika, ekonomista pa do ugostiteljskih radnika. Bit će posla i želimo da se naši studenti vrate nakon što završe fakultet", kaže Roščić.

L.B./izvor: Slobodna Dalmacija
foto: Shutterstock

Još vijesti