Mojfaks.hr u Vijesti

Izgubljeni u vremenu i prostoru? Okrivite 'krizu dvadesetih godina'!

Svijet odraslih, o kojem sanjariš u srednjoj i cijeli vrijeme tijekom faksa, zastrašujuć je. Ne znaš što te čeka, nema sigurnosnih mreža koje ti pomažu kad padneš.

15. veljače 2016 15:11
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Mjehurić sigurnosti u kojemu stasaš dok ne dobiješ diplomu kad-tad će prsnuti i morat ćeš zakoračiti u nepoznato. Svi strahuju, ali malo tko želi govoriti o tome.

Sada postoji i termin koji opisuje ovu \'krizu\' koja uhvati mlade u dobi između dvadeset i pete godine ili ranih tridesetih. Dr. Oliver Robinson, psiholog sa Sveučilišta u Greenwichu specijalizirao se za razvoj odraslih osoba te je jako dobro upoznat s ovim fenomenom.

"Kriza \'četvrtine života\' je epizoda koja najčešće traje godinu dana, a može vas pogoditi u dvadesetim ili ranim tridesetim godinama. Najčešće se događa mladima otprilike u 26. godini ili na početku tridesetih, a uzrok su početak samostalnog života i promjene koje se događaju u nestabilnom periodu života", objašnjava Robinson.



Postoje dva tipa ove krize dvadesetih godina: jedna je povezana s odnosima koji počnu gušiti mladu osobu, a druga je najčešće vezana uz posao kojim mlada osoba nije zadovoljna. Unatoč prilikama koje uvijek postoje, mladi najčešće misle da nisu sposobni za promjene.

Pritisak da se uklopimo u svijet odraslih i prihvatimo \'odrasle\' društvene uloge, iako nam nitko zapravo nije objasnio koje su to točno i kako ih \'igrati\', stvaraju pritisak mladima koji zbog toga počnu osjećati krizu identiteta. Ova se kriza može pojaviti i kod mlađih osoba, čak i dvadesetogodišnjaka, a javlja se češće kod djevojaka nego mladića.

Kriza dvadesetih godina može izgledati kao depresija, ali ne treba o njoj razmišljati kao o mentalnoj bolesti jer osobe najčešće bez ikakvih problema prožive krizu i izađu iz nje odrastanjem. Ne traje zauvijek, a osobe često primijete da im je nakon proživljene krize život puno bolji no što je bio prije krize. Ako vas uhvati ova vrsta krize, bitno je znati da je prirodno i normalno osjećati tugu zbog trenutnih životnih okolnosti, a osjećaj opterećenosti nekom vezom, stres i tjeskoba također su česte pojave tijekom krize.



Vrlo je slična krizi \'srednjih godina\', no ipak je mnogo blaža. Naime, kriza srednjih godina najčešće je period u kojem se svaka odrasla osoba mora nositi sa smrti bližnjih, bolestima, djecom i mnogim drugim ozbiljnijim problemima koje kao dvadesetogodišnjaci nemamo.

Spoznaja o ovom problemu trebala bi pomoći mladima da shvate o čemu se radi i zašto se osjećaju depresivno i nezadovoljno životom. Na taj način izbjeći će razmišljanje o tome da su depresivni ili imaju neku drugu kliničku dijagnozu. Umjesto toga, kriza dvadesetih godina jednostavno je normalan, malo teži, dio života kroz koji većina nas prođe bez problema.

L.B./izvor: The Tab
foto: Pixabay

Još vijesti