Mojfaks.hr u Vijesti

Izvješće o drogama u Hrvatskoj: Kanabis i amfetamini najrašireniji među mladima

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je 'Izvješće o drogama u Hrvatskoj za 2019. godinu'. Kanabis drži vrh ljestvice kao najraširenije konzumirana nezakonita droga među mladim ljudima.

27. lipnja 2019 15:39
Izvješće o drogama u Hrvatskoj: Kanabis i amfetamini najrašireniji među mladima

Izvješće o drogama u Hrvatskoj: Kanabis i amfetamini najrašireniji među mladima Foto: MojFaks

Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) analizirao je prikupljene podatke o trendovima i problemima povezanim s drogama na europskoj i nacionalnoj razini. Raspoloživi podaci pokazuju da je oko 7 od 100 mladih odraslih osoba (u dobi od 15 do 24 godine) u Hrvatskoj tijekom svog životnog vijeka probalo nove psihoaktivne tvari (NPS).

Prema Izvješću o drogama u Hrvatskoj upotreba kanabisa najzastupljenija je među mladim odraslim osobama (u dobi od 15 do 34 godine). Dvoje od deset mladih u dobi od 15 do 24 godine prijavilo je upotrebu kanabisa barem jednom u posljednjih godinu dana, dok je u istoj dobnoj skupini 1- 50 koristilo amfetamine (najčešće korištene stimulatore) u posljednjih 12 mjeseci. Muškarci u odnosu na žene više konzumiraju nezakonite droge.

Foto: Unsplash

Prikupljeni rezultati ukazuju i na kontinuirano povećanje upotrebe kokaina u Zagrebu u razdoblju od 2011.-2018. godine, pri čemu su konzumacije povećane tijekom vikenda u odnosu na radni tjedan. Najviše ga konzumiraju osobe u dobi 25 do 34 godine. Korištenje amfetamina i MDMA/ekstazija u periodu 2011.- 2015. prema prikupljenim podacima stabiliziralo se posljednjih godina, iako je u 2018. godini porasla uporaba amfetamina.

...Skuplja prašinu: Agronomski fakultet dobio opremu za uzgoj \'vutre\' i dalje ne znaju smiju li ju koristiti...


Posljednjih godina raste uporaba kanabisa među djecom školske dobi


Projekt istraživanja europskih škola o alkoholu i drogama (ESPAD) iz 2015. godine obuhvatio je učenike od 15 do 16 godina. Prikupljeni podaci pokazali su da je među hrvatskim učenicima rasprostranjenost konzumacije droge i alkohola bila nešto veća u odnosu na podatke iz drugih 35 zemalja koje su sudjelovale u istraživanju. U periodu od 2001. do 2015. zabilježen je trend porasta konzumacije kanabisa među djecom školskog uzrasta. Također, konzumacija novih psihoaktivnih tvari u izrastu 15 do 16 godina bila je veća u Hrvatskoj u odnosu na druge zemlje.

Svrha ovog izvještaja kao i Europskog izvješća o drogama za 2018.:Trendovi i razvoj jeste što istražuju ključne čimbenike koji utječu na obrasce uporabe droga u Europi, pa tako i Hrvatskoj, te ukazuju na zdravstvene, društvene i sigurnosne probleme koji su s njima povezani.

Foto: Unsplash

Problem s drogom u Europi danas prolazi posebno dinamičnu fazu.Podaci ukazuju da je dostupnost droge velika, a u nekim područjima i u porastu. Europa je glavni proizvođač koji izvozi sintetičke stimulacijske droge poput MDMA-a. Kada je riječ o kanabisu, europska proizvodnja je zamijenila uvoz, dok su za kokain i heroin središta proizvodnje ostala u zemljama Latinske Amerike, odnosno Azije. Kako se promjene brzo događaju primjer je i prodaja lijekova putem interneta. Prema procjenama, dobavljači EU-a odgovorni su za gotovo polovicu prodaje droge na mračnoj mreži (darknet) između 2011. i 2015. godine.

...Zbog nje uče cijelu noć: Studenti u Srbiji konzumiraju lako dostupnu, ali opasnu drogu za vrijeme ispitnih rokova...


Prevencija


Preventivni programi u Hrvatskoj provode se prvenstveno na razini lokalnih zajednica kao multidisciplinarne aktivnosti uz sudjelovanje različitih sektora, kao što su obrazovanje, zdravstvo, socijalna skrb,nevladine organizacije (NVO) i mediji. Ured za suzbijanje zlouporabe droga je nacionalno koordinacijsko tijelo u području prevencije, dok županijski odbori osiguravaju koordinaciju na lokalnoj razini.

...\'Breaking Bad\' na faksu: Profesor prisiljavao svoje studente da proizvode drogu i sad mu prijeti 10 godina zatvora...


Anja Zulić
Foto: Unsplash
Izvor: Izvješće o drogama u Hrvatskoj za 2019. godinu, Europsko izvješće o drogama za 2018.:Trendovi i razvoj

Još vijesti