Mojfaks.hr u Vijesti

Jednostavni trikovi za preživljavanje zime: ugrij se brzo i besplatno

Zimi se svi hvataju za glavu baš zbog troškova grijanja, a ako i tebe muči isti problem, isprobaj ovih nekoliko trikova koji će te ugrijati bez paljenja grijalice, prćkanja po radijatoru ili termostatu.

20. Siječnja 2016 16:48
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Grijanje u domovima sad radi, a onda opet ne, ako si u neobnovljenom paviljonu onda znaš koliko je nekad teško pogoditi pravu temperaturu na radijatoru pa ili prži ili je prehladan...

* Popij topli napitak

Topli napitak podići će tvoju tjelesnu tempraturu, ali postoji jedna caka: moraš se ušuškati. Vrući čaj potaknut će te na znojenje, ali ako ne utopliš svoje tijelo znoj će ishlapiti, a tijelo se ohladiti. Ako ti vrući alkohol pada na pamet – nemoj! Alkohol zapravo snižava tvoju tjelesnu temperaturu.



* Zapali vatricu

Naravno da nećeš zapaliti krijes u svojoj sobi, ali nekoliko svjećica će doprinijeti toploj atmosferi u tvom prostoru – kako laganim podizanjem temperature, tako i ambijentalnom toplinom.

* Približi se

Tko se sjeća onog nezaboravnog stiha "I nije vrijeme za princeze k\'o ti, tijelom o tijelo sada griju se svi, a ti i ja, ja i ti, k\'o vrući bojler kad ga staviš na tri"? E pa, poslušajte savjet benda Neki to vole vruće, približi se i ušuškaj s boljom polovicom i vidjet ćeš kako hladnoća nestaje za tren! Pojačaj efekt skidanjem odjeće – čini se paradoksalnim, ali slojevi odjeće samo usporavaju prijenos topline.



* Boca vruće vode

Ne treba ti električna dekica koja će trošiti hrpu struje – isprobaj high-tech grijalicu u obliku boce s vrućom vodom. Poslužiti može i vrećica graha ili riže koju ćeš ubaciti u mikrovalnu (pripazi da plastična vrećica podržava grijanje u mikrovalnoj), zamotaj u jastučnicu i uživaj!

* Prekrij podove

Nema gore stvari od hodanja po hladnim podovima. Baci nekoliko tepiha na podove u stanu ili sobi i bit će ti toplije cijelu zimu!

* Gibaj se

Postoji razlog zašto se znojimo dok vježbamo: fizička aktivnost podiže puls, ubrzava krvotok i podiže temperaturu tijela. I ako nemaš nekih obaveza danas, ne znači da ne možeš prošetati, odraditi jogu u sobi ili napokon očistiti kuhinju ili kupaonicu. Nakon toga sigurno više nećeš osjećati hladnoću.



* Kapa glavu čuva

Iako naše mame nisu u pravu kad kažu da veći dio topline isparava kroz naše tjeme, nisu ni daleko od istine: tjelesna temperatura snižava se ako nam je glava "gola". Stavi svoju najdražu kapu na glavu i dulje uživaj u osjećaju topline.

* Izoliraj radijator

Ako imaš radijator koji je loše pozicioniran pa recimo stoji na vanjskome zidu – vjerojatno gubiš mnogo topline na taj način. Između zida i radijatora uguraj debeli sloj aluminijske folije i usmjeri tu toplinu gdje ti najviše treba.

* Misli tople misli

Zvuči ludo, jel da? Pa možda i nije baš toliko! Istraživanja su pokazala da tjelesnu temperaturu možemo kontrolirati snagom uma pa pokušaj razmišljati o suncu, plažama i saftanju u tramvaju ljeti. Je li upalilo?

L.B./izvor: Greatist
foto: Tumblr

Još vijesti