Mojfaks.hr u Vijesti

Jer su studenti to tražili: Senat osječkog Sveučilišta pomaknuo jesenske rokove!

Senat osječkog Sveučilišta na posljednjoj je sjednici održanoj prošle godine donio preporuku za svih 17 sastavnica Sveučilišta da dopuste ranije održavanje jesenskog ispitnog roka u tekućoj akademskoj godini, od 25. kolovoza do 25. rujna.

8. Siječnja 2015 11:50
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Preporuka je donesena na temelju zaključaka s nedavne sjednice Rektorskog zbora Hrvatske koji je na posljednjoj sjednici raspravljao o pritužbama studenata u vezi održavanja tzv. dekanskih rokova i upisnih termina u jesen.

Naime, prema važećim propisima studenti moraju uvjete za upis u višu studijsku godinu ispuniti prije 1. listopada kada počinje nova akademska godina. Fakulteti su zakazivali izvanredni, tzv. dekanski rok, uglavnom pred kraj rujna pa se događalo da studenti polažu ispite za uvjet u zadnjim danima rujna i ne uspiju odmah upisati novu studijsku godinu, čime izvjesno vrijeme ostaju bez subvencija za prehranu i smještaj.

Kako se taj problem ponavlja već godinama ne samo u Osijeku već na svim hrvatskim sveučilištima, Rektorski zbor je predložio a Senat osječkog Sveučilišta prihvatio preporuku i donio odluku o ranijem početku jesenskog roka. Na taj način studentima će se omogućiti da ispite polažu ranije i proceduru oko upisa obave na vrijeme, odnosno do 1. listopada i početka nove akademske godine.
 
Tako će, primjerice, na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku studenti polagati ispite u sljedećem periodu:

jesenski ispitni rok: od 24.08. – 29.08. 2015. godine
jesenski ispitni rok: od 07.09. – 12.09.2015. godine.

L.B./izvor: Osijek031, efos.unios.hr
foto: screenshot/YouTube

Još vijesti