Mojfaks.hr u Vijesti

Nema više čekanja potpisa i upisa ocjene: Još jedan zagrebački fakultet zauvijek otpisao indekse

Nekada se status studenta dokazivao jednim posebnim dokumentom – indeksom...

16. lipnja 2020 16:12
Nema više čekanja potpisa i upisa ocjene: Još jedan zagrebački fakultet zauvijek otpisao indekse

Nema više čekanja potpisa i upisa ocjene: Još jedan zagrebački fakultet zauvijek otpisao indekse Foto: MojFaks

Već nekoliko godina na hrvatskim fakultetima postoje i digitalni indeksi, odnosno ISVU sustav za upis ocjena i potpisa u digitalnoj bazi. No i nakon uvođenja te opcije, papirnata knjižica i dalje opstaje. Iako sve više fakulteta prelazi na taj novi, digitani oblik bilježenje ocjena, drugi i dalje troše papir, novac, vrijeme a ponekad i živce studenata. 

...Ne znaš više vlastite ocjene: 7 razloga zašto je ukidanje papirnatih indeksa baš bezveze...


Tijekom ljetnog semestra koji se primiče svome kraju mnogi su se studenti uvjerili da se većina stvari na fakultetima ipak može odraditi online. Upisi ocjena i prikupljanje potpisa zasigurno su samo jedna od njih. 

Studenti odavno ukazuju na to da su "papirnati" indeksi nepotrebni i često predstavljaju samo dodatni trošak za nešto što svakako već postoji u sustavu. O nepotrebnoj količini trošenja papira i vremena dok se čeka u redu za potpis profesora suvišno je govoriti. Od jučer, studenti zagrebačkog Kineziološkog fakulteta svrstavaju se u grupu sretnika kojima indeksi više neće trebati. 

...Studenti Ekonomije ponovno \'opleli\' po svom faksu: \'Ipak je moguće položiti ispit bez gubljenja vremena na upis ocjene i čekanja u redu...\'...


Kako su objavili putem službene stranice, na 6. redovitoj sjednici Fakultetskog vijeća održanoj 10. lipnja o. g. usvojena je Odluka o ukidanju indeksa kao službene studentske isprave na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu

Kako se navodi u objavi:

1) Odluka vrijedi za sve studente polaznike studijskih programa prve i druge razine koje izvodi Fakultet.
2) Odluka se odnosi i na studente poslijediplomskog sveučilišnog Doktorskog studija Kineziologija, međutim točne upute će biti objavljene naknadno, odnosno tijekom idućeg tjedna nakon sjednice Odbora za doktorski studij.
3) Ova Odluka odnosi se i na sve buduće studente polaznike svih studijskih programa Fakulteta.

...Cijene do 500 kuna i grozna fotka za uspomenu: Je li vrijeme da \'papirnati\' indeksi odu u prošlost?...


Prema Odluci, studentska iskaznica (x-ica) je važeća javna isprava kojom se dokazuje status studenta. 

Vjerujemo da će ova odluka obradovati mnoge studente Kineziološkog fakulteta, ali i rastužiti roditelje ili djedove i bake koji više neće znati "muljaju" li njihova djeca ili unučad kad su u pitanju ocjene.

A.Z.
foto: Darko Ba/arhiva MojFaks

Još vijesti