Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Još jedna dobra vijest: visokoobrazovane osobe sklonije su moždanim udarima

MojFaks | Vijesti, 16.12.2014.Još jedna dobra vijest: visokoobrazovane osobe sklonije su moždanim udarima

Medicinski stručnjaci tvrde da su osobe koje pate od visokog krvnog tlaka, visokog kolesterola i dijabetesa rizična skupina sklona moždanim udarima. No, sada se tim faktorima rizika može ubrojiti i visokoškolsko obrazovanje!

Znanstvenici sa Erasmus Sveučilišta Rotterdam nadogradili su jednu od prijašnjih studija koja tvrdi da moždani udari mogu rezultirati problemima s pamćenjem (gratkotrajni ili dugotrajni gubici pamćenja).

Arfan Ikram, profesor neuroepidemiologije na tom sveučilištu, pokušao je istraživati ova dva fenomena, ali obrnutim redoslijedom – mogu li gubici pamćenja voditi ka moždanim udarima?U studiji je sudjelovalo više od 9 tisuća ispitanika u dobi od 55 ili više godina, a rezultati su pokazali da su oni ispitanici koji su se požalili na češće gubitke pamćenja skloniji dobiti moždani udar – ukoliko su visokoobrazovani.

Rezultati se odnose jednako i na muškarce i na žene, a iako ne pruža čvrst dokaz povezanosti gubitka pamćenja i moždanog udara, znanstvenici smatraju da bi visokoobrazovane osobe ovakva pogoršanja u pamćenju trebale smatrati znakom upozorenja.

L.B./izvor: TechTimes
foto: Shutterstock, Pinterest


mozakistraživanjevisokoobrazovane osoberizična skupinaArfan IkramErasmus University RotterdamKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se