Mojfaks.hr u Vijesti

Zagreb dobio konkurenciju! Još jedno hrvatsko sveučilište dospjelo među vodeće svjetske institucije

Još jedno hrvatsko sveučilište našlo se na svjetskoj ranking-ljestvici sveučilišta 'Round University Ranking – RUR' Clarivate Analyticsa.

5. svibnja 2020 16:22
Zagreb dobio konkurenciju! Još jedno hrvatsko sveučilište dospjelo među vodeće svjetske institucije

Zagreb dobio konkurenciju! Još jedno hrvatsko sveučilište dospjelo među vodeće svjetske institucije Foto: MojFaks

Sveučilište u Rijeci je drugo hrvatsko sveučilište uvršteno na ranking-ljestvicu sveučilišta \'Round University Ranking – RUR\' Clarivate Analyticsa, na kojoj se od ukupnog broja sveučilišta u svijetu nalazi njih 829. Pored riječkog, na ovoj ljestvici već se nalazi i zagrebačko Sveučilište.

...Najbolji u Hrvatskoj: Splitsko sveučilište i dalje daleko ispred zagrebačkog na novoj ljestvici najboljih u svijetu...


Kako je navedeno na stranici RUR World University Rankinga, pri ocjenjivanju se evaluiraju karakteristike vodećih svjetskih institucija visokog obrazovanja i to kroz mjerenje 20 indikatora grupiranih u 4 ključna područja sveučilišnih aktivnosti: nastava (podučavanje), istraživanje, internacionalna raznolikost te financijska održivost. Sveučilište u Rijeci zauzelo je 705. mjesto. 

Sveučilište u Rijeci prema najnovijim podacima raste i na drugim ljestvicama – ima značajan porast bodova u sustavu URAP te porast na ljestvicama URAP Europe i SCIMAGO. Prema dostupnim podacima o ukupnom broju sveučilišta u svijetu, a koja se samo u SAD-u procjenjuju na 4300 i u Europi na više od 4000, navedeno aktualno uvrštenje u svjetskih top 800 sveučilišta zaista se može smatrati uspjehom. 


...Dva hrvatska Sveučilišta su se ove godine pronašla na popisu najboljih: Pogledajte koja!...


Uvrštavanje na svjetske ljestvice i stavljanje u rang s ostalim svjetskim sveučilištima, doprinosi poboljšanju kvalitete i vidljivosti rada Sveučilišta. 

A.Z.
foto: Shutterstock By Happy window

Još vijesti