Mojfaks.hr u Vijesti

Još žganaca moramo pojesti: Znaš li u kojoj su europskoj zemlji mladi najobrazovaniji?

Učite se, znojite, mučite, sve da dobijete tu diplomu i iz ove bitke izađete kao pobjednik širokoga i primijenjivoga znanja. I u ovoj utrci ima boljih od nas...

24. rujna 2019 12:44
Još žganaca moramo pojesti: Znaš li u kojoj su europskoj zemlji mladi najobrazovaniji?

Još žganaca moramo pojesti: Znaš li u kojoj su europskoj zemlji mladi najobrazovaniji? Foto: MojFaks

Rezultati ankete o omjerima visokoobrazovanih mladih osoba provedene od strane Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) pokazali su da je najveći broj visokoobrazovane mladeži baš u zemlji u koju rado odlaze i mladi Hrvati – Irskoj.

...Tu znanje stvara radna mjesta: Saznajte koje su države najobrazovanije na svijetu...


Statistika raznovrsnih aspekata ekonomija nacija koje su sudjelovale u anketi prikazana je u izvješću za 2018. godinu. Irska je iskočila kao posebice visoko plasirana po nekoliko ključnih faktora.

...Tako se to radi: Splitsko sveučilište opet najbolje u Hrvatskoj – evo zašto bi studenti ondje trebali studirati...


Postotak populacije starosti između 25-64 koja je završila studij jedan je od najviših u zemljama OECD-a, a iznosti 47%. Postotak je još i veći ako se demografski uzorak suzi. Naime, čak je 56% visokoobrazovanih među mladima od 25-34 godine. Ovo je najviši postotak među zemljama OECD-a, ali i među europskim zemljama uopće. Koreja, Rusija i Kanada jedine su tri zemlje s većim postotkom od Irske.


...Najelitnija mjesta za studente: Ovo su gradovi koji se mogu podičiti najvećim brojem TOP fakulteta...


U studiji se također ističu koristi koje proizlaze nakon završenog višeg stupnja obrazovanja. 85% visokoobrazovanih Iraca zaposleno je što je 11% više od osoba sa završenim osnovnim i srednjim obrazovanjem. Irci prvostupnici u prosjeku zarađuju 81% više od osoba sa završenom srednjom školom, a ova je brojka još i viša za one koji magistriraju – magistri mogu očekivati čak 50% više prihode od osoba koje nisu studirale.

L.B./foto: Diogo Palhais/Unsplash

Još vijesti