Mojfaks.hr u Vijesti

Kako izvući ono najbolje iz neplaćene prakse?

Na neplaćenoj praksi možeš upoznati puno ljudi iz struke, sklopiti prijateljstva, a možda si osigurati i stalno zaposlenje.

26. veljače 2015 10:07
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Čak i kada ti nije plaćena u obliku novaca, praksa ti pruža iskustvo vrijedno zlata. Na praksi ćeš izgraditi potrebno samopouzdanje, naučiti raditi u timu, steći poznanstva i usavršiti razne vještine. Ako si već dobio neplaćenu praksu, bitno je izvući ono najbolje iz nje.

Ako nešto ne znaš, pitaj!
Velika je razlika između stečenog znanja na faksu i praktičnog rada. Ako nešto ne znaš na poslu, nije pametno eksperimentirati. Pitaj nadležne da ti pokažu ako nešto ne znaš ili pomognu riješiti problem. Kvaliteta tvoga rada može patiti ako nisi siguran što radiš.

Želiš više
Pitaj svog nadležnog možeš li sudjelovati u prezentacijama ili sastancima. Pokaži interes za stvari koje nisu u tvom službenom opisu posla. Tako se možeš povezati i s ostalim bitnim ljudima iz svoje struke. Nadležnima ćeš porasti u očima, a i naučit ćeš više stvari koje će ti kasnije koristiti.

Savjeti
Pitaj svog mentora ili nadležnu osobu može li ti dati nekoliko savjeta ili prepričati vlastita iskustva. To je sjajan način da uspostaviš vezu sa svojim šefom, a svakako ćeš mu ostati i u boljem sjećanju. Ako si ispunio očekivanja, pokazao želju za radom i ambicioznost, tvoj šef će te uzeti u obzir za stalno zaposlenje. 

Poznanstva
Na praksi ćeš uvijek upoznati nove ljude. Važno je uvidjeti s kojim osobama možeš sklopiti prijateljstva  i čije ti poznanstvo jednog dana može pomoći u životu. Ako stekneš prijatelje na poslu, netko će ti nakon prakse preporučiti poslodavca ili te povezati s bitnim ljudima.

I.Č.
foto: Shutterstock

Još vijesti