Mojfaks.hr u Vijesti

Kako napisati dobar seminar koji će se istaknuti u moru ostalih radova

Jedan od najtežih zadataka koji ćeš morati savladati nakon upisa na fakultet jest pisanje dobrog, kvalitetnog seminara i kasnije završnog rada.

12. veljače 2016 12:04
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Kako si dosad vjerojatno već naučio/la, pisanje radova na fakultetnu nema nikakve veze s lektirama i sastavcima koje smo \'žvrljali\' u srednjoj...

Svi ćemo odslušati barem jedan semestar naputaka kako napisati znanstveni i stručni rad, no najbolji način da doista ovladaš tim zahtjevnim poslom jest – praksa. Piši, piši, piši...

Kako bi se tvoj rad istaknuo u moru drugih radova kroz koje svakodnevno prolaze tvoji profesori, pokušaj se držati sljedećih savjeta!

* Argumentiraj svoj stav

Svaki ćeš rad pisati vođen/a nekom idejom, uvjerenjem, interesom koji je potrebno iznijeti i obraniti. Da bi u tome uspio/jela potrebno je potražiti znanstvene i bibliografkse reference koje će poduprijeti tvoje stajalište. Za početak, zapiši nekoliko svojih temeljnij ideja koje želiš iznijeti u tekstu i za svaku od njih pronađi nekoliko referenci koje će služiti \'u njihovu obranu\' – u redu je imati subjektivno mišljenje o nečemu, ali znanstveni rad mora biti potkrijepljen literaturom i referencama koje pokazuju da se ne radi samo o tvom osobnom mišljenju. Tvoj glas neka uvijek bude potkrijepljen glasom autoriteta u tom području. Ako uvjeriš profesora u to što pišeš – na dobrom si putu!



* Prilagodi se očekivanjima svakog pojedinog profesora

Moraš biti fleksibilan/na u oblikovanju i formi. Svaki profesor imat će svoj stil i inzistirat će na drugim stvarima (nekome će se tvoj stil pisanja svidjeti, a netko će tražiti da ga mijenjaš i prepravljaš).
Bitno je sakupiti dovoljno informacija o tome što svaki pojedini profesor očekuje, a onda se što prije baci na pisanje kako bi imao/la dovoljno vremena za prepravljanje i dorađivanje. Svakako provjeri pravopis i gramatiku – to neka bude besprijekorno jer može utjecati na ocjenu.
Jednom kad ti profesor vrati seminar, pogledaj sve komentare i sugestije! Želi li da proširiš neke dijelove, a druge skratiš? Je li argumentacija loša ili ti fali bibliografskih jedinica? Ovo će ti biti dragocjene smjernice za pisanje ostalih radova, ali i za prepravljanje trenutnog. Dobro je i među starijim kolegama \'pronjuškati\' što koji profesor očekuje kad su seminari u pitanju...

* Čitaj seminar \'naopako\' i naglas da provjeriš ima li grešaka

Jedan od najjednostavnijih načina da se tvoj rad istakne među svim ostalima jest da bude savršen – bez ijedne greške! Spell checker ovdje neće biti dovoljan – čitaj rad naopako i naglas. Ovo funkcionira jer je naš mozak programiran da čita s lijeva na desno stoga će često previdjeti neke greškice kad provjeravamo čitajući na ovaj način. Kako bi zavarali mozak da se zbilja fokusira i primijeti greške koje inače ne bi – morat ćete promijeniti način na koji provjeravate tekstove. Pročitajte ga s kraja prema početku i naglas i vidjet ćete koliko ćete greškica uočiti na ovaj način!



* Kritiziraj neku ideju ili tezu

Ako se zaista želiš istaknuti – kritiziraj i pokušaj napasti nešto o čemu ste slušali ili diskutirali na predavanju! Ne samo da ćeš zainteresirati i profesora nego ćeš pokazati da se ne bojiš kritički promišljati o stvarima o kojima slušaš na predavanjima.
Bitno je odlučiti što ćeš točno \'napasti\' i zatim pronaći reference koje će ti ići u prilog. Nemoj brinuti oko toga hoće li se profesor složiti ili ne – to nije ni poanta! Više i bolje ocjene uvijek dobivaju studenti koji mogu proći kroz materijale i doći do vlastitih zaključaka od onih koji samo reproduciraju pročitano bez ikakvog osobnom osvrta.

* Pokaži da si nešto naučio/la


Seminar ne vrijedi baš mnogo ako ćeš u njemu samo prepričati nešto što si pročitao/la u knjigama – morat ćeš napraviti nešto veće od toga ako se želiš istaknuti! Ovdje nastupaju primjeri, znanstvene reference i spajanje različitih materijala, teorija, pravaca, ideja...
Najbolje ćeš proći ako među nekim dijelovima materije pronađeš neke poveznice i argumentiraš zašto ih spajaš. Na taj način pokazat ćeš da zbilja vladaš materijom jer da bi mogao/la spajati i raditi meta-analize ili kritiku, moraš ipak jako dobro poznavati to o čemu pišeš.



* Izbaci bespotrebne riječi i obogati vokabular

Puno studenata koriste riječi samo da bi popunili kvotu. Pokušaj na kraju teksta završiti nekim citatom koji će dodatno učvrstiti tvoju tezu umjesto da pišeš zaključak u kojem ćeš samo sažeti ono o čemu si pisao/la u radu. Ovako ćeš svoje misli protegnuti van vlastite glave i povezati ih sa drugim tezama i pisanjima drugih znanstvenika.
Ako ti se događa da prečesto koristiš određene riječi, koristi tezaurus koji će ti predložiti sinonime kojima ćeš \'razbiti\' ponavljanja i monotoniju.

* Porazgovaraj s profesorom

Ako i dalje sumnjaš i ne znaš kako dodati onaj osobni štih koji će te izdvojiti od svih ostalih, popričaj s profesorom na konzultacijama i pitaj ga/ju što zapravo očekuje od studentskih radova, na što treba posebno obratiti pozornost i sl.

L.B./foto: Pixabay

Još vijesti