Mojfaks.hr u Vijesti

Kako naša tijela svijetle pod različitim emocijama?

Novo istraživanje iz Finske, objavljeno u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences ( PNAS ) iz SAD-a, daje dobru osnovu za razumijevanje kako naše tijelo fizički reagira na različita emocionalna stanja.

5. ožujka 2015 11:07
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Znanstvenici sa Sveučilišta Aalto su utvrdili da ljudsko tijelo svijetli drugačije na karti topline za svaku vrstu emocija, ilustrirajući po prvi put kako emocije igraju definitivnu ulogu u fizičkom zdravlju.

Tim naučnika iz Finske sproveo je istraživanje koje je uključivalo oko 700 volontera iz različitih zemalja. Sudionicima su pokazivali video i audio materijal kojima su izazivali različite osjećaje i tako kreirali atlas tijela koji pokazuje koji su dijelovi tijela najaktivniji, a koji najmanje aktivni tokom izražavanja određene emocije.

Žuta boja označava najjaču aktivnost, crna srednju, dok plave boje označavaju dijelove tijela koji su najmanje aktivni tokom određene emocije.

Kada je osoba ljuta, navodi se u studiji, gornja polovica tijela, kao i cijela dužina ruku, doživljava snažne tjelesne senzacije.
Depresivna osoba, s druge strane, ne doživljava značajne tjelesne senzacije i zapravo osjeća smanjenje osjeta od struka prema dolje, kao i cijelom dužinom ruku.



Sretna osoba, kao što ste mogli očekivati, općenito osjeća tople i ugodne senzacije u cijelom tijelu.

Foto/Izvor: Atma.hr
I.N.

Još vijesti