Mojfaks.hr u Vijesti

Kako prebroditi krizu prilikom učenja

Studentske obaveze nisu nimalo lake, zadaci su vrlo često teški, a spremanje ispita zahtjevno. Nekada se studentima dogodi da 'izgube kompas, 'zaglave' u nekom gradivu ili dijelu gradiva i iz nje – ni makac. Ne stižu, ne razumiju, ne ide im, ne mogu se koncentrirati. Šta raditi u tim situacijama?

18. svibnja 2015 13:36
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

* Nemojte si zadavati preteške i preambiciozne ciljeve. Nitko ne kaže da morate položiti sedam ispita u roku. Polako pristupite problemu, organizirajte se i onda planski započnite spremanje ispita. Bolje je da napredujete sporije i položite sedam ispita u dva roka, nego da budete preambiciozni i ne položite nijedan. Neophodno je da imate fokus i da ciljevi koje postavljate budu realni.

* Također biste se trebali zapitati jeste li prestrogi prema sebi. Možda je vaš napredak sasvim solidan, ali pošto ne ispunjavate ono što ste vi zamislili, niste zadovoljni. Greška! Morate biti zadovoljni sobom i svojim radom. Ovo naravno ne znači da ne trebate biti samokritični. Trebali bi se zapitati jeste li uložili dovoljno truda, jeste li bili koncentrirani, jeste li dovoljno motivirani. Ukoliko zaključite da ove stvari ne uzrokuju blokadu, pokušajte promijeniti strategiju.

* Koristite se dodatnom literaturom da razjasnite ono što ne razumijete. Potražite pomoć profesora ili kolega. Možda ste se preforsirali. Ukoliko ste preumorni, potpuno je logično da u jednom trenutku dođe do blokade. U tom slučaju trebate napraviti pauzu i raditi nešto sasvim drugo.



* Nemojte se samokažnjavati. Ponekad studenti, kada im učenje ne ide, ne izlaze i ne druže se jer smatraju da to nisu zaslužili. To je velika greška. Nitko ne može preko svojih mogućnosti. Rasporedite svoje vrijeme i energiju razumno.

* Zapitajte se na koji način ste izgubili vrijeme. Obratite pažnju na to kako vam je vrijeme proletjelo, a da niste postigli ono što ste planirali. Zastanite i preispitajte svoje aktivnosti i pronađite sitnice koje su vam odvlačile pažnju. Veliki broj studenata je sklon gubljenju vremena uvijek na isti način, pa je od velike važnosti da postanete svjesni onih stvari koje su do toga dovele. Ipak, cilj preispitivanja prethodnih postupaka ne treba biti osjećaj grižnje savjesti, već želja za boljim upravljanjem vlastitim vremenom.

* Na kraju dana provedenog učeći, postavite si pitanje: „Mogu li naučiti još samo jednu lekciju?”. Gotovo uvijek ćete imati dovoljno energije za još jedan kratak zadatak, da pročitate još jedan dio gradiva ili završite cjelinu u učenju. Iznenadit ćete se koliko zapravo možete biti produktivni ukoliko se još malo potrudite.

Sretno!

L.B./izvor: prijemniispiti.com
foto: Shutterstock

Još vijesti