Mojfaks.hr u Vijesti

Kako uštedjeti dok ste na fakultetu?

Mjere štednje zasipaju nas sa svih strana, a već sami troškovi fakulteta i smještaja velik su teret za mnoge studente i njihove obitelji. Stoga se svaka kuna često u rukama prevrne dva puta prije nego što se potroši.

3. listopada 2012 11:40
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Svaka ušteda svakako dobro dođe, posebice kada ste na studiranju u drugom gradu te morate plaćati velike stavke, od smještaja i hrane pa sve do sitnica kojima se želite počastiti. Evo nekoliko savjeta za studente pomoću kojih bi lakše trebali preživjeti krizu te i nešto uštedjeti.

Na prvo mjesto stavite potrebe, a tek onda želje – saznajte što vam je prijeko potrebno za studiranje, je li to laptop ili neko slično elektroničko pomagalo, trebate li originalne knjige ili se može učiti i iz skripta. Kada si pokupujete ono što vam doista treba, trošenje novca na stvarčice koje ste žarko željeli, ali vam baš i ne trebaju vjerojatno vam neće biti na pameti.

Planirajte objede – dobro je objedovati u studentskim menzama jer se ondje može uštedjeti, a nije loša ideja ni spremiti nešto u svojoj kuhinji. Sve je ovo jeftinije nego kada se stalno jede nešto s nogu, a skupo.

Razmislite o grupnoj kupovini – ona je sve popularnija kod nas pa se dogovorite s nekoliko kolega ili kolegica s fakulteta kada vam je potreban novi komad obuće, odjeće ili sličnog. Popusti koji se ovako mogu ostvariti su i više nego odlični.

Second hand shop – trgovine rabljene odjeće sve su popularnije i vjerovali ili ne, upravo su studenti česte mušterije u njima.

Iznajmite umjesto da kupujete – neke se stvari mogu iznajmiti, nije potrebno kupovati nove, posebice ako vam ne trebaju na dugi period.

Koristite knjižnice – dođite na vrijeme i nađite knjigu koja vam treba te ondje učite. Ovako ćete uštedjeti na kupovanje same knjige ili njezinom kopiranju. Knjižnice su također dobro mjesto za spajanje za Internet pa, ukoliko ga ne koristite prečesto, dobra stavka štednje jest i to da ondje koristite Internet umjesto da si kupujete vlastito prijenosno računalo.

Uštedite na prijevozu – razmislite o tome da dofurate svoj stari bicikl i njime svaki dan putujete iz doma na predavanja te tako uštedite na karti za javni prijevoz. Također, ako svaki dan morate automobilom putovati na predavanja u drugi grad, razmislite o dijeljenju troškova prijevoza s kolegama i kolegicama – kada vas je više u jednom automobilu, štedite gorivo, novac te ne zaboravimo i na ekološku stranu priče jer se tako manje zagađuje nego kada svatko ide svojim automobilom.

N.LJ.J.
Foto: photoxpress.com

Još vijesti