Mojfaks.hr u Vijesti

Kako uštedjeti novac dok studiraš?

Doba studiranja većina ljudi pamti kao najljepše životno razdoblje – ali i najsiromašnije.

20. veljače 2015 14:57
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Budući da još uvijek ovise o roditeljskim milodarima i eventualno kakvom slabo plaćenom studentskom posliću, većina studenata ne može se pohvaliti stanjem na bankovnom računu. Troškova je mnogo – samo se sjetite svih onih skripta koje treba fotokopirati, maratonskih kava na kojima treba sjediti i piva koje treba vikendom popiti. Kako ne bankrotirati?

Evo nekoliko savjeta koji bi ti mogli pomoći da uštediš novac dok studiraš:

#Razmjenjuj odjeću s cimericom

Ako imate sličan ukus i konfekcijski broj, iskoristi priliku i razmjeni odjeću s cimericom. To ne morate raditi svakodnevno, ali posudi joj haljinu ili košulju za posebne prilike te računaj na isto kada tebi bude potrebno.

#Popij kavu doma

Znamo da je ugodno ispijati kavu na nekoj osunčanoj terasi i trebaš si priuštiti taj \'luksuz\' s vremena na vrijeme, ali najisplativija varijanta je kućna kava. Ako živiš u domu ili podstanarstvu, pozovi frendove k sebi i nećeš ni primijetiti razliku.

#Prodaj skripte

Nakon što ih iskoristiš, unovči stare knjige i skripte! Iskoristi oglasnu ploču na fakultetu te razne grupe na društvenim mrežama u kojima studenti razmjenjuju materijale za učenje.

#Iskoristi studentski popust

Restorani, galerije, muzeji, javni prijevoz – svi oni nude studentske popuste; jedino je potrebno biti u pravo vrijeme na pravom mjestu. Raspitaj se, prati i iskoristi svaki studentski popust koji se nudi.

#Zaradi koju kunu


Ako ti obveze na fakultetu ne dopuštaju da radiš pravi posao, probaj naći nešto čime ćeš se moći baviti povremeno. Ponudi instrukcije, bejbisitanje, obavljanje fizičkih poslova – netko će ti se sigurno javiti.

#Jedi u menzi


Ako živiš u domu ili u iznajmljenom stanu, iskoristi mogućnosti toplog obroka u menzi koji je mnogo povoljniji nego da sama kuhaš. Osim što ne trošiš novce, štediš i vrijeme.

Foto: Shutterstock
Izvor: Gurl.com
I.N.

Još vijesti