Mojfaks.hr u Vijesti

Kakva zabava! 5 najluđih festivala na svijetu

Svi se ponekad moraju zabaviti. U nekim dijelovima svijeta čini se da zabava podrazumijeva nešto luđe akrobacije. Ako ste u potrazi za suludim stvarima koje želite raditi na godišnjem odmoru ili apsolventskom putovanju – evo nekoliko prijedloga!

11. prosinca 2013 15:21
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Festival kotrljanja sira “Cooper’s Hill”, Gloucestershire, England



Ovaj se festival održava svake godine na lokaciji Spring Bank Holiday na Cooperovom brdu (brežuljku) u Engleskoj. Tradicija nalaže da u njemu sudjeluju samo stanovnici Brockwortha, no u novije vrijeme sudjeluju ljudi koji doputuju i iz drugim zemalja i s drugih kontinenata.

Festival se zove po istoimenom brdu na kojem se odvija utrka za kolutom sira. Onaj tko prvi dohvati kolut – pobjednik je utrke. No, postoji kvaka! Brdo je toliko strmo, a kolut sira se kotrlja toliko brzo da nema šanse da osoba koja nizbrdo trči ostane na nogama. I onda kreće prevrtanje, kotrljanje i padanje. Ako vam je do kotrljanja sa sasvim nepoznatim ljudima – ovo je prigoda za vas!


Festival rajčica, Bunol, Spain



La Tomatina (Rajčica) je festival hrane koji se održava zadnje srijede u mjesecu kolovozu, svake godine u Bunolu u španjolskoj pokrajini Valenciji. Deseci metričkih tona prezrelih rajčica bacaju se po ulicama u samo jednome satu!
Svaki je muškarac, svaka žena i svako dijete prepušteno samo sebi jer se događaj pretvara u rat gađanja rajčicama. Podrazumijeva se da se svatko drži određenih pravila: prije bacanja, rajčicu morate zgnječiti i ne smijete bacati ništa drugo osim ovog povrća (tehnički voća, no to je druga priča).


Majmunski švedski stol, Thailand

Svake godine posljednje nedjelje u mjesecu studenom, svih 600 majmuna provincije Lopburi na Tajlandu pozvano je da se pogoste voćem i povrćem u čast Rame, junaka Ramayane, koji je po predaju svog prijatelja i saveznika Hanumana kralja majmuna, nagradio posjedom i zemljom koja je danas poznata pod tim imenom – Lopburi. Organizatori ovog majmunskog bifea, godišnje potroše više od 3 tone voća i povrća za potrebe održavanja festivala.


Seljačke igre, USA



U originalu nazvane “The Redneck Games”, održavaju se svake godine u East Dublinu u Georgiji. Festival je prvi put organiziran 1996., kao pomalo komičan način sakupljanja novaca za humanitarne svrhe, a do danas se razvio u nacionalni fenomen.

Same igre koje se na festivalu mogu vidjeti i zaigrati prizemne su i prljave, a uključuju hvatanje svinjskih nožica ustima, pljuckanje sjemenaka u dalj, kotrljanje u kontejnerima, gađanje kukaca pljuvačkom, muziciranje pazusima i natjecanje najdulje kose. Zvuči gnjusno i zabavno u isto vrijeme!

Natjecanje u nošenju žene, Finland


Finci su zbilja čudan narod. Osim neprobojnog jezika koji nitko osim njih ne razumije, izumili su i natjecanje u nošenju žena. Cilj je da muškarac prenese na ramenima i leđima ženu kroz niz prepreka, u najbržem mogućem vremenu. Može se koristiti nekoliko načina nošenja: krka-lonca (na ramenima), preko ramena ili pak Estonski stil (gdje žena visi naopačke s nogama oko njegovih ramena, pridržavajući se za njegov struk). Originalna staza divljim terenom, s ogradama, stijenama i potočićima malo je ublažena za današnje, suvremene potrebe. Pravila nalažu da se svatko mora zabaviti, da žena mora biti starija od 17 godina i da mora imati najmanje 49 kilograma.

L.B.

 
Provjeri još...

Tko putuje za blagdane – neka napuni mobitel ovim aplikacijama! 
Strah od ceste, punice ili ogledala? Predstavljamo vam 10 najbizarnijih! 
Odlične serije koje mogu poslužiti kao literatura 
Bestselleri – osim užitka čitanja nude vam herpes i kokain u tragovima! 
Second hand moda za studentske džepove

Još vijesti