Mojfaks.hr u Vijesti

Kakvi domovi, kakvi stanovi: student izgradio kuću svojim rukama

Christopher Cerk natovario je svoju kuću na prikolicu i parkirao je u blizini fakulteta – baš na vrijeme prije početka nove akademske godine i prvih predavanja.

7. rujna 2015 13:00
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

21-godišnji Cerk ne želi otkriti točnu lokaciju kako ne bi prekršio neka \'lokalna pravila\', no njegova se prikolica nalazi na privatnom vlasništu, a vlasnik mu je dao dozvolu da \'kampira\' na njegovom terenu. Vlasnik terena pomoći će mu i s vodoopskrbom.

"Kao brucoš sam živio u studentskom domu i ne mogu reći da mi se svidjelo stoga sam poželio iskusiti nešto drugačije", izjavio je student majskor lokalnim novinama. "Počeo sam istraživati različite načine na koje je moguće stanovati. Želio sam sav novac koji bih inače potrošio na studentski smještaj potrošiti na nešto drugo."

Studentski smještaj koštao da je otprilike 800 dolara mjesečno, a za svoju kućicu potrošio je 13 tisuća dolara. No, iako je početna investicija poprilična, očekuje da će uštedjeti tijekom zadnje dvije godine studija na Sveučilištu u Michiganu. Osim toga, nakon diplome ima i gajbu u kojoj može živjeti.



Sve je napravio sam – proučavajući samo video tutoriale na YouTube-u!


...Student izgradio kuću: \'Ne želim ulaziti u dugove zbog unajmljivanja stana\'...

Kućica ima wc koji proizvodi kompost, tuš i solarni panel koji sakuplja dovoljno energije za punjenje mobitela, laptopa, ali i za osvjetljavanje prostora te kuhanje na štednjaku. Također ima i propansku grijalicu.



"Život \'off the grid\' bit će zanimljiv poduhvat jer nisam ovisan ni o čemu. Mislim da će biti ok", kaže. "Avanturist sam po prirodi i jako sam ambiciozan...Mislim da je ovo dobar korak za krenuti naprijed – efikasnije koristiti prostor za život, na jednostavniji i svrsishodniji način.
"

Interes za gradnju ovakvih mini kućica proširio se, ali najčešće nije legalan. Entuzijasti tvrde da su ovakvi domovi jeftiniji i lakši za održavanje, ali građevinari tvrde da su opasni jer se lako mogu zapaliti, a osim toga, snižavaju i vrijednost \'normalnih\' kuća.



L.B./izvor: Seattle Times
foto: screenshot/YouTube

Još vijesti