Mojfaks.hr u Vijesti

Karijera na društvenim mrežama: Odsad možete studirati kako da postanete viralni na internetu

Rasprave o 'korisnim' i 'beskorisnim' diplomama nikada nisu bile življe. Forbes kao najbeskorisnije diplome navodi antroplogiju, arheologiju i filozofiju, a neka istraživanja ovu pak 'laskavu' titulu dodjeljuju psihologiji i povijesti. Zbog toga u Kini idu u korak s vremenom i studentima nude sasvim drugačiji studij...

29. lipnja 2017 16:59
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Yiwu Industrial & Commercial College kraj Šangaja studentima nudi kolegije, ali i čitav studij o tome kako postati viralan na internetu i zarađivati za život od toga. Studij "wanhong-a" (što doslovno znači "popularan na internetu") uči mlade kako postati influencer na društvenim mrežama ili pak YouTube zvijezda, što su danas temelji industrije koja vrijedi milijarde dolara.

Jiang Mengna, studentica Yiwu Industrial & Commercial College-a nada se da će postati Internet zvijezda koja zarađuje mnogo novca. "Volim se lijepo odijevati i fotografirati. Osjećam kao da mi ovaj studij najbolje odgovara", kaže.

...Kolegij o vampirima: dodatni bodovi za ubijanje...


Wang Xin, 20-godišnji student, zamijenio je studij knjigovodstva studijem "wanhonga". "Uvijek sam imao ideju, san, da ću jednog dana biti na pozornici, a sva će svijetla i pogledi publike biti upereni u mene", kaže Wang.

Iako vam ovakav studij možda zvuči suludo, biznis Internet zvijezda može biti jako unosan. Studenti se bore za naklonost 700 milijuna Kineza koji koriste pametne telefone i koji će ih pratiti na društvenim mrežama zahvaljujući čemu će stručnjaci za viralnost na internetu zarađivati lijepe svote od sponzora i oglašivača.

...Kolegiji koji nikome nisu dosadni: od sladoleda, umjetnosti selfija i zombi apokalipse…


...\'What What in The Butt\': ovo su najčudniji kolegiji koje možete pohađati!...


Konzultantska firma Analysys International procjenjuje da je "wanghong" industrija u Kini prošle godine dosegla vrijednost od nevjerojatnih 7,7 milijardi dolara te da će se vrijednost do 2018. godine udvostručiti. Primanja najbolje plaćenih YouTube zvijezda najbolje pokazuju koliko se pristojno može živjeti od ovakve karijere.

L.B./izvor: Brobible, Business Insider
foto: Pixabay

Još vijesti