Mojfaks.hr u Vijesti

Kava, čokolada, čaj: hrana i napitci koji bi uskoro mogli 'izumrijeti'

Vrijeme je da počnemo paničariti! Kako će izgledati studentski život bez kave, čaja i čokolade?!

8. prosinca 2015 13:15
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Zažmirite na sekundu i zamislite svoju omiljenu hranu i napitke. Sad zamislite da vam netko to odtme pred nosom i vaše omiljene klope više nema!

Nije nam namjera širiti paniku među nedužnim ljudima, ali potpuno izumiranje nekih biljnih i životinjskih vrsta moglo bi prouzročiti i \'izumiranje\' nekih od najomiljenijih namirnica i napitaka na svijetu! I to u roku od samo 15 godina.

Čokolada



Za izradu čokolde potreban vam je kakao – to bar svi znamo. Ono što većina vas vjerojatno ne zna je podatak da većina kakaa stiže iz zapadne Afrike i to zemalja kao što su Gana i Obala Bjelokosti u kojima se, zbog utjecaja klimatoloških promjena i globalnog zatopljenja, očekuje promjena \'normalnih\' temperatura i za 2 stupnja Celzijusa do 2050. godine. Možda vam to ne zvuči kao neka dramaa, ali u područjima koja ionako oskudijevaju vodom, temperature više za 2 stupnja mogle bi prouzročiti suše zbog kojih više ne bi bilo moguće uzgajati kakaovac. Nema više Nutelle, ljudi!

Maslac od kikirikija



Ok, ovdje u Hrvatskoj potrošnja maslaca od kikirikija i nije astronomski visoka kao primjerice u SAD-u, ali zamislite bez čega ćemo sve ostati ako kikiriki izumre: kikirikija za grickanje, smokija s kikirikijem, kikirikija prelivenog čokoladom...trebamo li nabrajati dalje?!
Razlog ovoh potencijalnoj nestašici leži u činjenici da je kikiriki teško uzgojiti jer je jako osjetljiv na promjene u temperaturi i postotku vlažnosti: treba im idealna kombinacija sunca i vlage da uspije.
S obzirom da temperatura na planeti neprestano raste, mnoge su regije u kojima se uzgaja kikiriki pogođene velikim sušama koje jednostavno ubijaju kikiriki.
Iako znanstvenici rade na modificiranim vrstama koje će bolje podnositi sušu, malene su šanse da stignu osmisliti novu podvrstu kikirikija tako brzo.

Pivo



Pa zar nas baš žele baciti u ponor depresije ovakvim vijestima?
Jedno od najomiljenijih pića također je u velikoj opasnosti jer promjene u globalnoj temperaturi ne pogoduju niti hmelju koji za rast i razvoj treba velike količine sunca i vlage zbog čega mu je sudbina tmurna, kao i kikirikiju.
Mnogi pivari polagano se okreću nekim ekološkijim metodama uzgoja, ali je veliko pitanje hoće li stići osmisliti nešto na vrijeme.

Kava i čaj



Eto, samo sve gore i gore! Doviđenja funkcioniranju ujutro, učenju do sitnih sati!
Puno nasada kave ovisi o klimatskim zonama u kojima se uzgajaju, a čak i najmanje promjene u ekosustavima mogu imati katastrofalne posljedice zbog infekcija gljivicama kojima je kava podložna. Ne vjerujete nam? Indija, Kosta Rica i Etiopija – najveći proizvođači kave – već su prijavili smanjene urode, a ako sad misliš da je čaj sasvim zadovoljavajuća alternativa – morat ćemo te razočarati i reći ti da i uzgajivači čaja primijećuju da su urodi sve manji.

L.B./izvor: Hexjam
foto: Freeimages

Još vijesti