Mojfaks.hr u Vijesti

Kazna za psovku na faksu - 250 kuna!

Fakat nije po bontonu koristiti se žargonom koji kreativno aludira na pse, majke i kopulaciju, ali postoje faksevi gdje nemaju vremena za pedagoška savjetovanja. Za psovku plaćate kaznu od 100 do 250 kuna.

28. svibnja 2010 16:47
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Online raspravu o tretiranju psovke unutar ili izvan predavaonice pokrenuo je nedavni suludi slučaj na koledžu Hinds Comunity u Mississippiju gdje se baksuzni student usudio izjavit kako mu je nastavnik "sjebao prosjek" svojom ocjenom. Problem je što je to izgovorio u prisustvu dotičnog profesora, na što mu je ovaj odgovorio da će ga zbog izrečenog strpati u zatvor. Nakon što mu je student objasnio kako na dotičnom faksu ne postoji zatvor, profa se prizvao k svijesti te se odlučio na tužbu zbog "besramnog nepoštovanja".

Kazne za psovanje su na koledžu Hinds 25 odnosno 50 dolara, zavisno da li vam je prvi ili drugi put. Ukoliko se stvar ponavlja, slijedi suspenzija. Odredba koja izravno krši prvi amandman o slobodi izražavanja, čini se, nije rezervirana samo za bizarno sveučilište u Mississippiju.

Svi su više manje upoznati s idejom "odgoja i obrazovanja" kojoj je cilj od prvih dana škole pretvoriti nas u prihvatljivo dizajnirane građane, bezopasne po okolinu i pokoji puritanski sluh, no nakon punoljetnosti ne postoji apsolutno nikakva društvena instancija koja ima pravo odgajati bez kršenja elementarnih prava pojedinca. Osim ako niste ispali iz definicije mentalno osposobljenog ljudskog bića, a takvi uglavnom ne idu na faks.

Ideja da bi fakultetima kružila policija za jezične manire i kažnjavala sočnu baštinu narodnih izreka, zvuči otprilike pet puta vulgarnije od "jebenog prosjeka", osim što je totalno ilegalna. U slučaju koledža Hinds jedini kojem na kraju prijete sankcije je nebulozni profesor. Druga je stvar, otkriva rasprava, da netko leksičkim opscenostima ometa predavanje. No niti tada poanta ne bi bila u sadržaju riječi, već u činjenici da je profesoru onemogućeno predavanje.

Za Hrvatsku nema brige. Dokle god imamo pozamašno sveučilišno osoblje koji psuje s katedre, na ispitima, konzultacijama ili hodnicima, znamo da smo na pravom putu.


Krešimir Dujmović

Još vijesti