Mojfaks.hr u Vijesti

Kninski studenti dobili suvremeno opremljen dom: 'Knin postaje poželjno odredište za mlade'

Kninsko Veleučilište ima pet studijskih programa, a na njemu trenutno studira 500 studenata iz raznih dijelova Hrvatske.

21. prosinca 2016 15:27
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Gotovo deset godina nakon potpisivanja ugovora jučer su u Kninu napokon svečano otvoreni studentski dom kninskog Veleučilišta Marko Marulić i Narodna knjižnica, projekti u koje je uloženo oko 22 milijuna kuna koje je u cijelosti financiralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Studentski dom i knjižnicu svečano su otvorili ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić te ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić, piše portal Šibenik IN.

Ministar Barišić kazao je kako su studentski dom, knjižnica i novo inovacijsko središte na studiju poljoprivrede koje financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja, zalog za bolju budućnost.

..Knin još uvijek bez studentskog doma: već 8 godina u procesu realizacije, ali i dalje neuseljiv...


Studentski dom Lujo Marun sastoji se od dva glavna objekta, zgrade A i B i pomoćnog objekta. U zgradi A planirane su zajedničke prostorije, uredi za upravu doma, polivalentna dvorana, Narodna knjižnica i u potkrovlju pet apartmana za profesore. Zgrada B je namijenjena isključivo smještaju studenata i u njoj se na 3 etaže nalaze ukupno 53 sobe za studente. Na svakom katu su i opremljena zajednička kuhinja i dnevni boravak za studente.

"Knin postaje poželjno odredište za mlade"


"Veleučilište je od danas bogatije za značajne infrastrukturne objekte koji će itekako poboljšati studentski standard. Posebno nam je drago što u Kninu ima sve više studenata iz drugih gradova i što postajemo poželjno odredište za mlade. Ovo je zalog za budućnost naše zajednice u cjelini", kazala je dekanica Veleučilišta Lovorka Blažević.

Posebno ponosni bili su danas i kninski studenti koji su nakon otvaranja doma i knjižnice imali svečanu promociju. Kažu, u Kninu im ništa ne fali i svima bi preporučili da dođu tu studirati.

"Knin mi se činio kao najpogodniji grad za studiranje. Imala sam dilemu između Splita i Knina, ali Knin je ipak jeftiniji. Preporučila bih svima da dođu studirati u Knin jer je studentski standard na istoj razini kao i u ostalim, većim gradovima. Također, grad je ok za mlade, ne fali nam ništa", kazala je za Šibenik IN Antolena Orlić iz Vinišća, prvostupnica trgovinskog poslovanja s poduzetništvom koja nastavlja školovanje u Kninu.

S njom se slaže i njezina kolegica Milana koja nakon završenog školovanja želi ostati u svom gradu.

"Životu u Kninu uopće nije loš i svakako bi preporučila svima da dođu tu studirati. Nikada nisam htjela ići u Zagreb ili neki veći grad. Upisala sam još dvije godine na Veleučilištu Marko Marulić i najdraže bi mi bilo kada bih nakon fakulteta našla posao u Kninu i ostala tu", kazala je Milana Plašt.

L.B./izvor: Šibenik IN
foto: Huknet.hr

Još vijesti