Mojfaks.hr u Vijesti

Koliko pijani studenti koštaju zdravstveni sustav?

Studenti koji se zbog opijanja alkohol ozljede te imaju rupe u pamćenju, američki zdravstveni sustav godišnje stoje od oko 469,000 pa do 546,000 dolara i to po jednom sveučilištu! Pokazalo je to istraživanje u Školi medicine i javnog zdravlja na Sveučilištu Wisconsin. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu 'Health Affairs'.

15. ožujka 2012 10:43
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Nema razlike između studenata i studentica

Istraživanje se provodilo nekoliko godina i to na gotovo tisuću studenata po studentskim kampovima u SAD-u i Kanadi. 44 posto studenata koji su sudjelovali u istraživanju bili su stari od 18 do 20 godina, a ostali su bili stariji. Zanimljivo je kako nema neke značajnije razlike između studenata i studentica kada se radi o ozljedama izazvanima alkoholom. Evo nekih od najzanimljivih točaka istraživanja:

-52 posto studenata i 50 posto studentica iskusilo je rupe u pamćenju izazvane alkoholom u prošlih godinu dana.

-30 posto studenata i 27 posto studentica završilo je na hitnoj zbog ozljeda nastalih usljed opijanja. Najčešće su ozljede bile slomljene kosti te ozljede glave i mozga.

-studenti koji su u posljednjih godinu dana šest puta doživjeli rupe u pamćenju zbog konzumacije alkohola imali su 70 posto veće šanse da završe na hitnoj zbog ozljeda u usporedbi sa studentima koji su konzumirali iste količine alkohola, ali nisu doživjeli rupe u pamćenju.

>> Jeste li znali? Nema više cuganja u parkovima – kazne do 1.000 kuna

\'Jedan od četiri studenta doživi rupe u pamćenju zbog alkohola i upravo zbog njih se ozljede i završe po bolnicama. Rupe u pamćenju zbog alkoholiziranja su veoma često problem, ali rijetko tko priča o njima. Upravo je zbog toga provedena ova studija, kao bi rasvijetlila ovaj problem i koliko on košta zdravstveni sustav\', rekao je dr. Marlon Mundt, jedan od voditelja istraživanja.

Na kraju se došlo do procjenjenih troškova od 469,000 pa sve do 546,000 dolara godišnje po jednom sveučilištu koje ima više od 40,000 studenata.

\'Radi se o velikom problemu s kojim bi trebali biti upoznati svi koji rade na fakultetima. Kada bi se razgovaralo i pobrinulo o studentima koji imaju ovaj problem, poradilo bi se na njihovom zdravlju, ali i na smanjenju troškova zdravstva\', zaključio je dr. Mundt.

N.LJ.J.
Foto: photoxpress.com

Pročitaj još...
Foto: Pogledajte kako se partijalo ovog vikenda u domaćim klubovima
Studentica tuži fakultet jer joj cimerica uživa u previše seksa

Još vijesti