Mojfaks.hr u Vijesti

Krah privatnih fakulteta? Analiza otkrila: čak pola nije zadovoljilo kriterije!

Sedam privatnih visokih učilišta u Hrvatskoj zadovoljilo je kvalitetom, isto toliko ih je poslano na svojevrsni popravni ispit, jedna visoka škola dobila je zabranu upisa studenata na godinu dana, a druga privatna visokškolska ustanova morat će prekinuti s radom.

21. svibnja 2014 15:12
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

To su rezultati akreditacijskog postupka kojega je u protekle tri akademske godine provela Agencija za znanost i visoko obrazovanje u suradnji s međunarodnim recenzentima piše Jutarnji list.

Visoka poslovna škola Minerva očekuje ovih dana pismo ministra znanosti Željka Jovanovića kojim joj se nakon sedam godina oduzima dopusnica za rad. U postupku akreditacije utvrđeno je kako je na toj privatnoj školi u Dugopolju pored Splita ozbiljno narušena kvaliteta. Studijski program nije u potpunosti usklađen s međunarodnim standardima, većini su nastavnika potrebna dodatna pedagoška znanja, a studenti nemaju dovoljno praktičnog iskustva, smatraju recenzenti. Osamdesetak studenata za koje se sada traži rješenje zbirnjavanja plaća Minervi školarinu od 24.900 kuna godišnje.

Osim Minerve, sedam visokih privatnih učilišta koji su prošli u zadnje tri akademske godine akreditacijski postupak moralo je na svojevrsni popravni ispit. Agencija im je zbog uočenih manjkavosti izdala tzv. pismo očekivanja. Ono signalizira da su ispunjeni minimalni kriteriji, no uočeni su nedostaci koje treba ukloniti u roku od tri godine. Zanimljivo je da ih se dobar dio jako potrudio ispravljati uočene mane.

Visoka poslovna škola s pravom javnosti, čiji je osnivač Pučko otvoreno učilište Zagreb, prošla je također s pismom očekivanja zbog ozbiljno narušene kvalitete, ali i jednogodišnjom zabranom upisa studenata. Međutim, kako su akreditacijski postupak prošli među prvima, dosad su stigli ispraviti nedostatke pa najavljuju upis 140 studenata marketinga i komunikacije uz školarinu od 19.950 kuna i obaveznu upisninu od 1995 kuna.

U nastavku vam donosimo listu privatnih fakulteta, a članak u cijelosti pročitajte ovdje.

NAJKVALITETNIJI
(dopusnica za rad)
Algebra
Libertas
VERN
ZŠEM
Visoka škola Effectus
Visoka škola N.Š. Zrinski
Visoka škola RRIF

SREDNJE KVALITETNI
(pismo očekivanja)
ACMT
Visoka škola Aspiria
Visoka škola Bjelovar
Visoka poslovna škola Zagreb
Visoka škola za sigurnost
Veleučilište Velika Gorica
Visoka škola Višnjan

ZABRANA UPISA
(na 1 godinu)
Visoka poslovna škola s pravom javnosti

NEKVALITETNI
(pred gašenjem)
Visoka poslovna škola Minerva


Još vijesti