Mojfaks.hr u Vijesti

Krsni list i životopis: na Katoličkom bogoslovnom fakultetu zapošljavaju samo krštene

Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu (KBF) moguće se zaposliti samo ako imate krsni list. Potvrda o krštenju uvjet je za zaposlenje na baš svako radno mjesto na ovom fakultetu.

12. prosinca 2014 12:36
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Bitno je pritom imati na umu da KBF, iako u nazivu ima pridjev "katolički", nije privatna prćija Katoličke crkve, već djeluje u sklopu (državnog) Sveučilišta u Zagrebu”, napominje Index.

 S KBF-a svejedno tvrde da je njihova odluka da će zapošljavati samo katolike, savršeno legalna. Tvrde da je takvo postupanje određeno vatikanskim ugovorima, propisima kanonskog (Crkvenog) prava, statutima Sveučilišta u Zagrebu i KBF-a, Pravilnikom o radu KBF-a, ali i zakonima o znanstvenoj djelatnosti i suzbijanju diskriminacije.

"Iz naprijed pobrojanih pravnih akata jasno je da Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu ne krši ni ustavne ni zakonske odredbe Republike Hrvatske koje se odnose na zabranu diskriminacije prilikom objavljivanja natječaja za slobodna radna mjesta na Fakultetu", stoji u odgovoru kojeg smo dobili iz tajništva KBF-a.

No, pravna služba Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) se ne slaže. Iz MZOS-a ne poriču da KBF ima posebni status koji im daje mogućnost da određena radna mjesta popunjavaju isključivo kršćanima, tj. osobama koje su na natječajima za posao priložili krsni list. No, to se, kako stoji u odgovoru koji je Index dobio od Pravne službe MZOS-a, odnosi samo na znanstvena, znanstveno-nastavnička, umjetničko-nastavna, nastavna, suradnička i stručna radna mjesta.

U odgovoru kojeg smo dobili iz resornog ministarstva vrlo jasno stoji da KBF nema pravo tražiti krsni list kao uvjet za posao na administrativnim i tehničkim radnim mjestima. A upravo to je KBF napravio u lipnju ove godine, kada su raspisali natječaj za radno mjesto šefa računovodstva. Na natječaj za šefa računovodstva na KBF-u također su se mogli javiti samo kandidati koji imaju krsni list.

Resorno ministarstvo smatra kako bi se ovim slučajem trebao pozabaviti Inspektorat rada: “O pitanju usklađenosti odredbi Pravilnika o radu Katoličkog bogoslovnog fakulteta sa Zakonom o radu koji propisuje zabranu diskriminacije te o usklađenosti navedenih uvjeta za radno mjesto i potrebnih priloga uz prijavu na natječaj, moguće je zatražiti mišljenje Inspektorata rada, Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Index.hr
foto: screenshot/YouTube

Još vijesti