Mojfaks.hr u Vijesti

Ljepota ili pamet: što osigurava bolje ocjene u indeksu?

Tko se još nije našalio na račun lijepih ljudi koji lakše prolaze kroz život jer umjesto mozga mogu iskorištavati i razvijati samo jedan adut – svoj izgled?

11. Siječnja 2016 10:57
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Novo istraživanje pokazalo je da ovo nije samo šala nego realna životna situacija, ako je vjerovati rezultatima te studije!

Na godišnjem sastanku Američke ekonomske udruge (American Economic Association), tim profesora sa Sveučilišta Metropolitan State iz Colorada ustvrdio je kako su otkrili da fizički privlačnije studentice dobivaju bolje ocjene – i kasnije u životu bolje zarađuju – od svojih manje lijepih kolegica. Još je gori podatak da ovo vrijedi samo za ženski dio studentske populacije!

Profesor Rey Hernández-Julián i profesorica Christina Peters izložili su svoj članak "Izgled studenata i akademski uspjeh" u kojem su uspoređivali akademski uspjeh studenata u on-line učionicama – gdje profesori ne vide svoje studente s uspjehom u "pravim" predavaonicama u kojima profesori vide osobe kojima predaju.

U prvom dijelu istraživanja osobe koje ne studiraju na tom fakultetu rangirale su sudionike istraživanja prema kriteriju privlačnosti na temelju fotografija koje su im voditelji istraživanja predočili. Ocjenjivali su izgled kolega ocjenama od 1-10. Zatim su provjerili preko 168 tisuća ocjena koje su dobili studenti na raznim standardiziranim testovima kako bi izračunali određenu akademsku sposobnost svakog kandidata u istraživanju.

U drugom dijelu istraživanja, ekonomisti su iskoristili prednosti on-line učionica i, uspoređujući slične grupe studenata, otkrili da manje privlačne djevojke ne dobivaju niže ocjene u ovim okolnostima jer ih predavači očigledno ne mogu vidjeti.

Rezime čitavog istraživanja pokazuje da je prvi dio rezultata pokazao da djevojke ocjenjene nižim ocjenama na temelju izgleda imaju u prosjeku niže ocjene od privlačnijih kolegica što pripisuju određenoj pristranosti prema ženskim osobama lijepoga izgleda. Na muške kolege ova se statistika ne može primijeniti – bez obzira na online ili "stvarne" učionice.

U razgovoru s novinarima web stranice Inside Higher Ed, Hernández-Julián objasnila je rezultate studija kao zabrinjavajuće. Smatraju da do ovih rezultata dolazi zato jer su profesori skloniji energiju i svoje vrijeme ulagati u privlačnije studente, a što onda pozitivno utječe na njihov akademski uspjeh.

Također su otkrili da profesori, kad osobe jednako dobro odgovaraju i znaju određenu materiju, bolje ocjene daju osobama privlačnijeg izgleda.

L.B./izvor: Idependent
foto: Shutterstock

Još vijesti