Mojfaks.hr u Vijesti

Logopedija i dalje pri vrhu: 1000 maturanata prijavilo studij, a upisat će ih se tek 50

Već smo pisali o listi najpoželjnijih fakulteta ove godine, među kojima se ponovno na prvom mjestu pronašao studij Logopedije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu. Broj matuanata koji su prijavili ovaj studij otad se malo smanjio, ali je navala još uvijek ogromna: za jedno mjesto bori se čak 20 maturanata.

26. lipnja 2019 14:44
Logopedija i dalje pri vrhu: 1000 maturanata prijavilo studij, a upisat će ih se tek 50

Logopedija i dalje pri vrhu: 1000 maturanata prijavilo studij, a upisat će ih se tek 50 Foto: MojFaks

Od 28. svibnja, kada smo objavili prvotni popis, broj maturanata koji su studij Logopedije stavili na prvo mjesto se smanjio za 72 mjesta, s 557 prijava na 485, ali ovaj studij s kvotom od 50 studenata još uvijek je sveukupno prijavilo čak 1063 maturanata. Logopedi su, piše Vijesti.rtl.hr, uvijek u potražnji, pa ih trenutno nedostaje sedam, i to većinom u dječjim vrtićima.


"Zato što je to jedini studijski program koji se izvodi u Hrvatskoj, pa je upisna kvota 50, što je naspram cijele Hrvatske jako malo", kaže Kristina Svalina iz Agencije za visoko obrazovanje.


A maturante ovaj studij privlači i s razlogom – siguran posao i plaća od otprilike šest i pol tisuća kuna. Iako privlačno, Mirna Barać je završila ovaj studij prije nekoliko godina te kaže kako je odgovornost velika jer ''ipak se tu radi o djeci i njihovom školovanju".


Edukacija ne prestaje s diplomom


Osim što je kvota mala, studij je tako i na glasu kao jedan od zahtjevnijih, ali kaže kako su daljnje edukacije i nakon fakulteta bitne kako bi se mogao osposobiti kvalitetan logoped.


"Mislim da smo svi koji smo to studirali stekli dobre temelje za daljnji rad, ali faks sam po sebi nije dovoljan da budete uspješni i dobri u onome što radite", komentirala je za vijesti.rtl.hr.


Situacija se u tri tjedna znatno promijenila: studij Filmske i TV režije popeo se na drugo mjesto po potražnji te zamijenio Psihologiju koja je je pala na 13. mjesto. I dok je u prvom popisu prevladavalo biomedicinsko područje poput studija Dentalne medicine, Medicine i Farmacije, trenutno se na popisu najpoželjnijih fakulteta često pojavljuju Akademije, što dramske umjetnosti, što Muzičke akademije.


P.H.

Izvor: Vijesti.rtl.hr

Foto: freepik

Još vijesti