Mojfaks.hr u Vijesti

Loše vijesti za studente Splitsko-dalmatinske županije: Uskoro se privremeno ukida besplatan prijevoz vlakom

Euforija među studentima Splitsko-dalmatinske županije, koja je vladala od početka prošlog listopada, nakratko će prestati – kao što je i najavljeno, studenti županije koji studiraju u nekom drugom gradu van te županije od 13. srpnja neće imati pravo na besplatan prijevoz vlakom do grada studija.

5. srpnja 2019 17:02
Loše vijesti za studente Splitsko-dalmatinske županije: Uskoro se privremeno ukida besplatan prijevoz vlakom

Loše vijesti za studente Splitsko-dalmatinske županije: Uskoro se privremeno ukida besplatan prijevoz vlakom Foto: MojFaks

Podsjetimo, sredinom rujna prošle godine Splitsko-dalmatinska županija potpisala je ugovor s Hrvatskim željeznicama prema kojem svi redovni studenti županije imaju pravo na neograničen prijevoz prema i iz grada u kojem studiraju.


U javnosti nije bilo puno govora o tome do kada taj ugovor traje, osim Tportala koji je naglasio da se prekida 15. srpnja. Prema tome, ugovor se iz nepoznatih razloga prekinuo dva dana prije predviđenog, a upit koji smo poslali HŽ-u vezan uz ovaj problem još uvijek čekamo. 


Bitno je naglasiti da je ukidanje tog prava privremeno tj. studenti će ponovno imati to pravo početkom sljedeće akademske godine, dakle u listopadu ove godine. Ovu odluku nam je i potvrdila glasnogovornica HŽPP-a Ivana Čubelić.


"Od 13. srpnja 2019. redovnim studentima s prebivalištem na području Splitsko-dalmatinske županije ne ispostavljaju se besplatne karte za prijevoz vlakom do mjesta studiranja. Na traženje Splitsko-dalmatinske županije ugovorna suradnja Splitsko-dalmatinske županije i HŽ Putničkog prijevoza završava u srpnju i bit će nastavljena početkom sljedeće akademske godine", objasnila je.


Glasnogovornica je i naglasila da studenti u ovoj \'rupi\' svejedno imaju pravo na jeftiniji željeznički prijevoz. Kako piše na stranici, svi redovni i izvanredni studenti u Hrvatskoj tijekom godine imaju neograničeno pravo na 50 posto popusta, uz predočenje \'pametne kartice\'.



Paula Hađur

Foto: HŽPP

Još vijesti