Mojfaks.hr u Vijesti

Malo novca, puno trudi i ljubavi: splitski studenti osmislili svemirski lift

Ante Kokan, Joško Miše, Mišel Janković i Luka Desnica su s izrazito skromnim resursima uspjeli u onome što ne polazi za rukom ni nekima od najprestižnijih svjetskih sveučilišta.

27. studenog 2014 11:41
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ovi splitski studenti s druge godine specijalističkog smjera elektrotehnike sami su konstruirali lift s računalom, napravili softverski algoritam i testovima dokazali da lift radi. Maketa je teška pet kilograma i uz računalo, kojim se bežično može upravljati bilo gdje u svijetu, ima i solarne panele visokog stupa iskorištavanja. Teoretska brzina lifta koji bi do svemirskih postaja nosio teret, a možda i posadu, iznosila bi oko 200 kilometara na sat.

Ideja o svemirskom liftu stara je pedesetak godina. Bazira se na tezi o uporišnoj točki na zemlji i 26.000 kilometara dugom kabelu koji bi iz uporišta išao do svemirske baze ili satelita. Najveći problem u jednadžbi jest upravo enormna dužina kabela.

Početkom devedesetih godina prošlog stoljeća znanstvenici su otkrili ugljikove nanocijevi koje su sto puta čvršće i 200 puta lakše od čelika, pa su se one nametnule kao rješenje. No proći će još dosta vremena dok znanstvenici uspiju proizvesti nanocijev dugu 26.000 kilometara, široku dva metra i tanku poput papira”, objašnjava dr. Marko Vukušić, mentor ovih inovativnih studenata.

NASA i neke privatne tvrtke vrlo su zainteresirane za razvoj svemirskog lifta zbog velike uštede. Cijena prijenosa kilograma korisnog tereta raketom s kemijskim gorivom stoji 25.000 dolara. Transport kilograma korisnog tereta dizalom na solarni pogon bi stajao samo 150 dolara. Nažalost, splitski diplomci sa svojim skromnim budžetom od 15.000 kuna nisu imali dovoljno novca za put u Ameriku. Tako im je ove godine promakla prilika za prezentaciju svoje makete NASA-i, koja je za rješenje ovoga problema raspisala natječaj vrijedan dva milijuna dolara.

Više o ovim dečkima pročitajte ovdje.

L.B./izvor: 24sata
foto: Shutterstock

Još vijesti