Mojfaks.hr u Vijesti

Metoda Leonarda da Vincija: naspavajte se sa samo par sati sna

Metoda spavanja u različitim fazama često se povezuje s jednim od najgenijalnijih umjetnika, naučnika i inovatora na svijetu – 'renesansnim čovjekom' Leonardom da Vincijem.

1. ožujka 2016 12:22
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Čovjek okupiran tolikim stvarima često se nađe u nedoumici: spavati ili raditi? Tako je i marljivi i genijalni Leonardo često nauštrb svojih inovacija spavao kraće i manje jer je maksimum vremena želio trošiti na rad i stvaranje, a samo \'goli minimum\' na spavanje koje je ljudskom tijelu ipak prijekopotrebno.

Zato je osmislio neobičan plan: uobičajen period noćnog odmora razlomio je na nekoliko dijelova, odnosno faza što je rezultiralo time da je Leonardo spavao nekoliko puta tijekom dana, ali u kraćim intervalima. Koliko kraćim, pitate se? Leonardo je spavao 15 minuta svaka četiri sata čime je na kraju dana došao na sat i pol spavanja. Vrijeme koje mu je preostalo kroz dan trošio je na stvaranje i kreativni rad, a izjavio je da se nikad nije osjećao umoran iako je ovu tehniku primijenjivao tijekom mnogo godina svog života.

Što se fizioloških uvjeta za produktivan rad tiče, poznato je da je kreativnost najviša baš u periodu sna – to je vrijeme kad je kreativni kapacitet osobe posebno visok. Ako spavanju pristupimo kao prekidanju budnog stanja, onda zapravo nećemo spavati nego budno vrijeme samo dodatno obogaćivati naletima kreativnosti i produktivnosti, a čini se da je Leonardo ovo itekako dobro koristio.



Ako ste spremni isprobati neku od ovakvih tipova \'isprekidanog spavanja\', iskušajte neke od najproduktivnijih:

- spavanje 30 minuta svakih 6 sati (Dymaxion metoda);

- spavanje 20 minuta svaka 4 sata (Uberman metoda);

- spavanje noću 1.5 – 3 sata i onda tri puta tijekom dana po 20 minuta (Everyman metoda);

- spavanje noću 2 sata i jednom popodne 20 minuta (Tesla metoda)

- spavanje noću 5 sati i 1.5 sat popodne (siesta metoda).


Ipak, treba imati na umu da se naši organizmi međusobno razlikuju pa tako ovi tipovi višefaznog noćnog sna neće odgovarati baš svima. Stručnjaci upozoravaju da u periodu prilagodbe na novi sustav spavanja i odmaranja ne upravljate automobilom i ne donosite važne životne odluke dok ne budete potpuno sigurni da manjak sna ne utječe negativno na vaše tijelo i psihu.

Ukratko bi se moglo reći da je ovakav način spavanja koristan u periodima kad imate jako puno obaveza i posla, ali da ga ne bi trebalo stalno prakticirati jer je san dragocjen za naše tijelo i mozak stoga bi se svakako trebali pobrinuti da spavate dovoljno dugo i često.

L.B./izvor: BIZ life
foto: maltavocationalcentre.com

Još vijesti