Mojfaks.hr u Vijesti

Ministarstvo ponovno dodijeljuje STEM stipendije: Pogledajte detalje

I ove godine će 3.400 studenata za svoje uspješno studiranje u STEM području biti nagrađeni s 1.200 kuna mjesečno, u periodu od listopada 2019. do lipnja 2020. godine.

26. rujna 2019 17:51
Ministarstvo ponovno dodijeljuje STEM stipendije: Pogledajte detalje

Ministarstvo ponovno dodijeljuje STEM stipendije: Pogledajte detalje Foto: MojFaks

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak donijela je prošloga tjedna odluku kojom će studenti dobivati ovu stipendiju, financiranu od Europskog socijalnog fonda, u okviru projekta kojom se potiće razvoj učinkovitih ljudskih potencijala te prioritetnih područja.


A tko može dobiti stipendiju?


Ministarstvo je i detaljno objasnilo detalje – 40 posto stipendija pripast će svim brucošima, a ostatak studentima viših godina, tako da će se i prilikom rangiranja ove dvije vrste odvojiti.


Student, naravno, mora studirati neko od STEM područja – prirodne, tehničke, biotehničke znanosti ili biomedicina i zdravstvo. Osim toga, mora biti student preddiplomskog, diplomskog ili integriranog sveučilišnog studija ili student preddiplomskog stručnog studija.


Potencijalno najvažniji kriterij za sve bi bila ocjena iz Matematike na maturi, koja je jedini kriterij za brucoše, ali i kriterij koji se uzima u obzir kod onih studenata viših godina koji imaju isti broj bodova. Stariji studenti inače ostvaruju bodove po kriteriju umnoška prosječnog broja ECTS-a studenata i rezultata dobivenih dijeljenjem prosjeka studenta.



Bodovanje studenata viših godina/ Izvor: privatna arhiva


Osim toga, ovaj prosjek množi se s 0.8 ako student studira dvopredmetni program, a s dva ako student invalid sa 60 i više posto oštećenja.


Najviše se stipendija posvećuje tehničkim znanostima, čak 1700 njih, dok 20 posto odlazi prirodnjacima i 15 pojedinačno biotehničkim znanostima i biomedicini i zdravstvu


Raspodjela STEM stipendija/ Izvor: Screenshot Youtube videa


Napominjemo, ove stipendije nemaju službeni natječaj, već se cijelo stipendiranje odvija u suradnji Ministarstva i Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje, a jedino što vi morate učiniti je biti ažurni na svom e-mailu!



P.H.

Foto: Facebook@Državne STEM stipendije/Shutterstock

Još vijesti