Mojfaks.hr u Vijesti

Ministarstvo raspisalo Natječaj za dodjeljivanje minimalno 5.000 državnih stipendija

Prijaviti se mogu redoviti studenti visokih učilišta u Republici Hrvatskoj i studenti s invaliditetom poslijediplomskih sveučilišnih studija.

2. prosinca 2014 13:33
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Rok za prijavu je 23. prosinca 2014.

NATJEČAJ

za dodjeljivanje minimalno 5.000 državnih stipendija (sukladno osiguranim sredstvima u Državnome proračunu) redovitim studentima visokih učilišta u Republici Hrvatskoj i studentima s invaliditetom poslijediplomskih sveučilišnih studija za 2015. godinu

I. Postupak provedbe natječaja i donošenja odluke o dodjeli državne stipendije

Natječaj se provodi sukladno odredbama članaka 12. - 15. Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju (Narodne novine, broj: 135/14, u daljnjem tekstu: Pravilnik). Odluka o dodjeli državne stipendije donosi se sukladno člancima 16. - 18. Pravilnika. Osobe koje se prijave na natječaj svojim potpisom na prijavi potvrđuju da su upoznate s odredbama koje reguliraju provedbu natječaja i donošenje odluke o dodjeli državne stipendije. Osobe koje se prijave na natječaj svojim potpisom na prijavi daju suglasnost da se njihovi osobni podaci prikupljaju, čuvaju i objave na rang-listama studenata koji su sudjelovali na natječaju za dodjelu državne stipendije, sukladno Zakonu o zaštiti osobnih podataka (Narodne novine, broj: 103/03, 118/06, 41/08 i 130/11) i Pravilnika.

Ako Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (u daljnjem tekstu: Ministarstvo) ne zaprimi u natječajnom postupku dostatan broj prijava u odnosu na ukupno moguć broj stipendija koje se mogu dodijeliti, pravo na stipendiju će ostvariti samo onaj broj studenata s valjanom i pravovremenom prijavom koja ispunjava natječajne uvjete iz Pravilnika.

Za stipendije u kategorijama D-1 i E prijave započinju pristupom elektroničkom obrascu u sustavu webObrasci. Za ispunjavanje obrazaca za stipendije u kategorijama E i D-1 potrebno je prijaviti se u sustav pomoću AAI korisničkih podataka (link na \'\'AAI@EduHr Prijava\'\' u gornjem desnom kutu). AAI korisnički račun dodjeljuje administrator elektroničkog imenika visokog učilišta. Sve upite o AAI korisničkim računima studenti trebaju uputiti AAI koordinatoru na visokom učilištu na kojem studiraju.

Rang-lista studenata koji su ostvarili pravo na državnu stipendiju, s ciljem osiguranja transparentnosti postupka, bit će objavljena na internetskoj stranici Ministarstva te će sadržavati uz ime i prezime studenta, ime jednog roditelja, datum rođenja, naziv visokog učilišta, godinu upisa na visoko učilište te ukupan broj ostvarenih bodova.

Mjesečni iznos državne stipendije je 1.200,00 kuna i isplaćivati će se za vremensko razdoblje od siječnja do rujna 2015. godine.

Student se može prijaviti na natječaj samo u jednoj od kategorija.

II. Državne stipendije dodjeljuju se u sljedećim kategorijama:

D-1 - studenti koji su djeca osoba poginulih, umrlih i nestalih pod okolnostima iz članaka 6., 7. i 8. Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata te djeca mirnodopskih vojnih i civilnih invalida rata čije je oštećenje nastalo pod okolnostima iz članaka 6., 7. i 8. istog zakona, mirnodopski vojni i civilni invalidi rata čije je oštećenje organizma nastalo pod okolnostima iz članaka 6., 7. i 8. istog zakona;

E - redoviti studenti slabijega socio-ekonomskog statusa;

P - studenti s invaliditetom poslijediplomskih sveučilišnih studija.

Čitav natječaj, kao i potrebne obrasce za prijavu, možete pronaći ovdje.

L.B./izvor: public.mzos.hr

Još vijesti