Mojfaks.hr u Vijesti

Uzbudljiva jesen: Na ovom domaćem sveučilištu uskoro novi studij i to prvi takav u Hrvatskoj

Novi studijski program koji će od sljedeće akademske godine niknuti na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, objedinit će dva i više jezika. No, nije usmjeren samo na učenje jezika već i na interkulturne studije.

14. ožujka 2019 14:15
Uzbudljiva jesen: Na ovom domaćem sveučilištu uskoro novi studij i to prvi takav u Hrvatskoj

Uzbudljiva jesen: Na ovom domaćem sveučilištu uskoro novi studij i to prvi takav u Hrvatskoj Foto: MojFaks

Jezična i interkulturalna medijacija novi je preddiplomski sveučilišni studij koji od iduće akademske godine uvode na Fakultetu za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. To je prvi akreditirani studij te vrste u Hrvatskoj, a program objedinjuje studij dva i više jezika, usmjeren ne samo na učenje jezika, već i na interkulturne studije, piše Glas Istre.

Prema pisanju Glasa Istre, program je osmišljen sa željom da se obrazuju budući prevoditelji engleskog i talijanskog jezika koji bi ujedno bili i interkulturalni medijatori, pojašnjava izv. prof. dr. sc. Andrea Matošević, suautor elaborata ovog jedinstvenog studija u zemlji, uz docentice dr. sc. Ivanu Lalli-Paćelat i dr. sc. Elianu Moscarda Mirković.

Izvor: mapio.hr

"Uslijed globalnih promjena koje utječu i na europski politički, društveni i kulturološki kontekst, a posljedično i na prilike u Hrvatskoj te na istarskom poluotoku, takav kadar moći će govoriti i prevoditi s engleskog i talijanskog jezika, ali će također tijekom studija razviti osjetljivost prema drugačijim kulturama ili potkulturama. Shodno tomu moći će biti i most prema društvenim integracijama ili pak posrednik u rješavanju potencijalnih sukoba, za skladniji suživot među različitima. Uz ostale kolegije jezičnog usmjerenja, studenti će slušati i polagati ispite iz predmeta poput Film i interkulturalna kompetencija, Komunikacija u međunarodnom okruženju, Interkulturalizam - teorijski i masmedijski pristup, Teorije identiteta i neidentiteta na granici, Kulturna antropologija i etnografija, Sociologija kulture itd.", kaže prof. Matošević.

Ima mjesta za 30 studenata


Uz to, temeljni je cilj programa usvojiti komunikacijsku kompetenciju na razini B2+ za prvi strani jezik, odnosno B1+ za drugi strani jezik prema Zajedničkom europskom referentnom okviru za jezike. Za upis je potrebna završena srednja škola i stečena B razina državne mature (hrvatski jezik, matematika i strani jezik), a ima mjesta za 28 redovnih studenata te dva strana državljana.

Izvor: FreePik

Na Fakultetu za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije izvode se još i preddiplomski i diplomski studij Talijanskog jezika i književnosti, studij Kultura i turizam te dvopredmetni preddiplomski studij Kultura i turizam i Talijanski jezik.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti na mrežnim stranicama fakulteta fitiks.unipu.hr te na stranicama postani-student.hr.

autor: MojFaks
izvor: Glas Istre
foto: Wikipedia@Orlovic

Još vijesti