Mojfaks.hr u Vijesti

Bez studija glume u Zagrebu: Hoće li Akademija dramskih umjetnosti zatvoriti svoja vrata?

Franka Perković, dekanica Akademije dramske umjetnosti, upozorila je na opasnost od zatvaranja navedene obrazovne institucije. K tome, osvrnula se i na ponovno biranje rektora Damira Borasa unatoč svim aferama koje se vežu uz njega.

13. travnja 2018 12:27
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Dekanica ADU-a, Franka Perković, prošlog je tjedna javnosti poručila da je ta najveća umjetnička akademija u Hrvatskoj pred zatvaranjem, prenosi HRT Magazin. "Ako država želi imati njemačke pisce, engleske glumce ili francuske montažere, onda idemo u dobrom smjeru", poručila je dekanica Perković aludirajući pri tom na komentar koji je na svoje upite prije desetak godina dobila od Državne revizije kad joj je tadašnja revizorica rekla da bi za državu bilo isplativije tako maleni broj studenata školovati negdje u inozemstvu.

Ovaj kometar aktualnoj dekanici i danas izaziva nelagodu jer je, kako tvrdi, odličan pokazatelj odnosa ove zemlje prema glumi, ali i ulaganju u umjetničke visokoobrazovne programe i institucije općenito.


Dekanica Perković u emisiji je naglasila da Akademija nema probleme od jučer... izvor: HRT Magazin

Gostujući u emisiji u "A forum" na HRT3 dekanica je detaljno opisala s kojim se sve problemima susreće u državi koja, kako kaže, ne mari za umjetnost i kulturu, komentirala je i to što je Damira Borasa, usprkos svim aferama, Senat opet izabrao za rektora Sveučilišta u Zagrebu, piše na HRT Magazinu.

...Odjel nije prerastao u fakultet: Osječka Kulturologija postaje dio Umjetničke akademije...


Perković upozorava da stanje nije alarmantno od jučer te da se već dugo Akademija suočava s velikim problemima. Koja je sudbina ADU-a tek ćemo vidjeti, ali to su loše vijesti za sve mlade hrvatske glumce i umjetnike koji su svoje visoko obrazovanje i "zanat" htjeli izbrusiti u Zagrebu.

Ivana Petrić
izvor: HRT Magazin
foto: Facebook@Akademija dramske umjetnosti

Još vijesti