Mojfaks.hr u Vijesti

FER-ovac stipendist poručio Vladi: 'Olakšajte mladima prije nego što svi odu iz Hrvatske'

Birokracija je jedan od većih problema prilikom otvaranja vlastite tvrtke pa zato mnogi mladi koji to žele učiniti odlaze u inozemstvo gdje nakon 'dva klika mišem' mogu pokrenuti biznis.

19. travnja 2017 12:30
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Trošenje energije i vremena na skupljanje različitih papira, bdjenje nad šalterima i živciranje zbog hrvatskog birokratskog apsurda, svakodnevica je s kojom se susreću ljudi koji pokušavaju pokrenuti vlastiti posao. Upravo taj problem je opisao mladi inženjer na službenoj Facebook stranici Vlade RH i svima pokazao s kakvim se nelogičnostima susreće tijekom tog procesa.

Matija Srbić je 2016. diplomirao na Fakultetu elektronike i računarstva te je voditelj startup-a "Juvo – Home Friend". Tijekom studiranja Matija je nagrađen Rektorovom nagradom, nagradom Ericssona Nikole Tesle za rad iz područja pametnih domova, a k tome bio je i stipendist Hrvatskog Telekoma i ondje je radio dvije godine kao programer.



No, unatoč brojnim uspjesima i vlastitom startup-u, Matija se muči s procedurom otvaranja tvrtke: u samo tri tjedna naišao je na brojne nelogičnosti poput toga da je tvrtku moguće otvoriti na nepostojećoj adresi ili da elektroničko otvaranje tvrtke u Hrvatskoj ne postoji iako se time hvale na stranici hitro.hr.


Matijin startup je "Juvo - Home Friend" i bavi se idejom razvoja pametnih senzora koji trebaju pomoći roditeljima... foto: Facebook@Juvo Home Friend

Na kraju je poslao i poruku Vladi u kojoj otvoreno kaže da bi oni trebali mladim, pametnim ljudima olakšati pokretanje vlastitog biznisa jer će inače svi otići iz države.

Ivana Petrić
Izvor: Facebook
foto: Facebook@Juvo Home Friend

Još vijesti