Mojfaks.hr u Vijesti

Zabrinjavajuće stanje mladih u Hrvatskoj: Objavljenji šokantni podaci o tome koliko često piju i koliko su pod stresom

Podaci najnovijeg istraživanja o mladima u Hrvatskoj, pokazuju alarmantno stanje po pitanju mentalnog zdravlja.

16. prosinca 2019 14:59
Zabrinjavajuće stanje mladih u Hrvatskoj: Objavljenji šokantni podaci o tome koliko često piju i koliko su pod stresom

Zabrinjavajuće stanje mladih u Hrvatskoj: Objavljenji šokantni podaci o tome koliko često piju i koliko su pod stresom Foto: MojFaks

Tim znanstvenica Laboratorija za prevencijska istraživanja Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, predstavile su rezultate istraživanja pozitivnog razvoja adolescenata, u kojem je sudjelovalo više od 10.000 hrvatskih srednjoškolaca. 
Znatan broj mladih izjavilo je da su doživjeli vršnjačko nasilje, a sve prisutnija je depresija. Voditeljica projekta Miranda Novak za RTL je izjavila da ih najviše brinu problemi mentalnog zdravlja, indikatori kojeg su korištenje sredstava ovisnosti i rizično seksualno ponašanje.


...Izvješće o drogama u Hrvatskoj: Kanabis i amfetamini najrašireniji među mladima...


Što su pokazali rezultati?


Prema opsežnom istraživanju, od 30 srednjoškolaca dvoje konzumira marihuanu jednom tjedno ili češće, svaki treći pije jednom tjedno ili češće, svaki četvrti ispitanik ima jake simptome anksioznosti i stresa, a u razredu od 24 učenika, barem jedan izvještava o pokušaju samoubojstva.

Kada je riječ o obrazovanju, u prosjeku njihov uspjeh je vrlo dobar. U školu voli ići 39% učenika, 40% ih nastavne sadržaje smatra zanimljivim, a njih 73% želi upisati fakultet.

Istraživanje je pokazalo da je čak 39% mladih jednom ili češće u posljednjih mjesec dana vidjelo vršačko zlostavljanje, a 18 % da su i sami doživjeli nasilje. U pogledu rizičnog seksualnog ponašanja, 23% mladih imalo je iskustvo oralnog spolnog odnosa, od kojih oko 20% i prije 14. godine. Gotovo četvrtina ih je imala spolni odnos, a desetina od njih i prije 14. godine. 


Foto: Unsplash


Konzumiranje opijata


U posljednjih 30 dana 70% mladih je konzumiralo alkohol, u čemu prednjače mladići u odnosu na djevojke. U istom vremenskom razdoblju 14,7% konzumiralo je marihuanu, a istraživanje je pokazalo da uzimaju i druga sredstva ovisnosti. 

...Pulski srednjoškolci u raljama droge: \'Ne znaju gdje su, haluciniraju, pogađa ih amnezija, agresiva. Nasilni su jedni prema drugima\'...


Mladi su anksiozni


Od ukupnog broja ispitanika, 15% mladih je barem jednom u životu ozbiljno razmišljalo o samoubojstvu, 9% je izradilo plan samoubojstva, a njih 4,4% pokušalo je počiniti samoubojstvo. Blizu trećine ispitanih govori o ozbiljnim simptomima anksioznosti i oko petina njih kaže da ima ozbiljne simptome depresije i stresa, samo su neki od rezultata objavljenog istraživanja. 

A.Z.
Izvor: RTL.hr
Foto: Unsplash








Još vijesti