Mojfaks.hr u Vijesti

Mladi poručuju: 'SOR ne može biti zamjena za pripravništvo!'

Stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa (SOR) je mjera o kojoj se već godinama priča, ali nikako da se raspravi do kraja. Zbog EU fondova koji ne nalažu financiranje SOR-a za osobe starije od 29, ti mladi kao i mladi korisnici mjere u zdravstvu više ne mogu šutjeti.

4. travnja 2017 16:54
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Korisnici SOR-a stariji od 29, ali i oni mlađi koji rade u zdravstvenom sektoru zbog različitih nelogičnosti na koje nailaze, odlučili su se izboriti za svoja prava i donijeti promjenu. Zato su prošli tjedan imali sastanak u Saboru s Mirandom Mrsićem, predsjednikom Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo. Danas je spomenuti Odbor imao sastanak u Saboru na kojem su prisustvovali SOR-ovci, ali i Mreža mladih Hrvatske (MMH).

Tema sjednice bila je "Utjecaj mjera aktivne politike zapošljavanja na zapošljivost i život mladih u Republici Hrvatskoj", a održala se u suradnji sa Savezom samostalnih sindikata Hrvatske. Uvodno izlaganje održali su Marin Živković iz Mreže mladih Hrvatske, Lucija Barjašić Špiler iz Matice hrvatskih sindikata te Ana Miličević Pezelj iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.


Izvor: Mreža mladih Hrvatske

Na ovoj sjednici upozorilo se donosioce odluka, ali i javnost na negativne posljedice koje mjere aktivne politike zapošljavanje imaju na standard života mladih, no i na uključivanje mladih na tržište rada.

...Korak bliže odgovornima: Mladi u Saboru tražili pravo na stručno osposobljavanje...


"Na sjednici su spomenuti brojni problemi mjera, kako od toga da nikako nije adresiran problem kvalitete mentorstva u SOR-u do toga kako je SOR supstitucija za pripadništva te kako sve više ulazi u sferu koja je prije bila određena radnim odnosom. Spomenuli smo i kako je SOR u nekim strukama postao jedini ulaz na tržište rada što dovodi do toga da osobe koje iz nekog razloga ne mogu koristiti SOR bude spriječene u ulasku na tržište rada. Očiti je primjer toga osobe koje su starije od 30, ali ima i drugih primjera. Napomenuli smo da su sredstva utrošena na obrazovanje tih osoba bačene u vjetar te problem kvalitetnog ciljanja mjera, kako SOR-a tako i drugih. Upozorili na apsurd da osoba koja pokreće svoj posao putem mjere samozapošljavanje može u isto vrijeme mentorirati i osposobljavati još dvije osobe. Rekli smo da je nelogično da mjera javni rad koja je dizajnirana za osobe koje dugo izbivaju s tržišta rada bude namijenjena gotovo svim mladim osobama", rekli su nam iz Mreže mladih Hrvatske.

Osvrnuli su se i na diskriminaciju osoba starijih od 29 godina


Osim spomenutog, iz MMH su kritizirali mjeru "stalni sezonac" te se osvrnuli na proces donošenja same reforme koji nije bio inkluzivan i gdje su zakoni doneseni po hitnom postupku. Da mladi ne govore "napamet", pokazali su kroz primjere gdje se traže osobe za SOR na poslovima prodavača, programera i programera gdje građani subvencioniraju radnu snagu bankama i gdje poslodavci biraju korisnike po kriteriju blizine stanovanja.

...Članovi ove Facebook grupe bore se za svoj posao: Jesu li s 29 godina prestari za stručno?...


Na sjednici je bila i Martina Rubeša, organizatorica prošlotjednog sastanka SOR-ovaca starijih od 29 godina i Mrsića te potvrdila sve što su rekli iz MMH jer se i oni s njima slažu i podržavaju ih. Martina tvrdi da se istaknuo i problem o kojem ona i njeni kolege govore, a to je dikriminacija ljudi preko 29 jer za njih nema SOR-a bez kojeg ne mogu položiti stručni ispit. Kako kaže, sutra bi trebali imati sastanak s Ministrom rada i mirovinskog sustava, Tomislavom Ćorićem te se nadaju da će dobiti njegovu potvrdu da dolazi.


Martina i djevojke prošli tjedan ispred Sabora prije sastanka s Mirandom Mrsićem...foto: MojFaks

"Problem osoba koje su starije od 30 godina i uključuju se na tržište rada trebamo sagledati kroz pitanje kako se to zapravo događa.  Ako promatramo koliko je poslova dostupno za osobe bez radnog iskustva vidimo da SOR za neka zanimanja postao jedini ulaz na tržište rada. Osobe kojima je onda doslovce zakonski ograničen ulazak na tržište rada u svom zvanju ne samo da su diskriminirane nego možemo i reći da su sva sredstva uložena u njihovo obrazovanje bačena u vjetar. Nažalost takvi problemi konstantno izbijaju na površinu kada nema jasne vizije što se mjerom želi postići", prokomentirali su iz MMH spomenuti problem.

Više o tome što je rečeno na sjednici možete pronaći na stranicama Mreže mladih Hrvatske.

Ivana Petrić
foto: Facebook@Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Još vijesti