Mojfaks.hr u Vijesti

Mladi u Hrvatskoj nisu samostalni: čak 85% ne može do posla bez roditelja!

Mladi u Hrvatskoj nisu samostalni u pronalasku posla, pokazala je, među ostalim, komparacijska analiza koju su proveli stručnjaci London School of Economics and Political Science (LSE) u sedam zemalja jugoistočne Europe te Turskoj i Izraelu.

11. lipnja 2014 12:30
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Tek tri posto maturanata u Hrvatskoj samostalno traži posao. U 70 posto slučajeva snažnu potporu daju im roditelji, a u čak 85 posto roditelji to čine “jako” i “vrlo jako”. Hrvatska se zbog tog podatka svrstala na prvo mjesto ljestvice obiteljske pomoći piše Jutarnji list.

U Srbiji roditelji intenzivno pomažu djeci u pronalasku posla u 65 posto slučajeva, na Kosovu 60 posto, u Bosni 40, a otprilike svakoj drugoj mladoj osobi od pomoći u zaposlenju su roditelji u Makedoniji, Turskoj, Crnoj Gori, Albaniji, Turskoj i Izraelu.

Kad je riječ u odabiru obrazovne institucije, Hrvatska je ponovo na prvome mjestu, no ovaj put po samostalnosti izbora. Mladi, naime, u 65 posto slučajeva samostalno biraju gdje će nastaviti obrazovanje, a vrlo malo ih - manje od 10 posto - traži pomoć obitelji ili prijatelja. U usporedbi s ostalih osam zemalja, naši su maturanti izrazili najveće nezadovoljstvo načinom poučavanja. Ujedno, najmanje sati tjedno provode kod kuće u učenju. Dobra je vijest što kotiramo bolje od ostalih po satima praktične nastave u srednjim strukovnim školama, a loša što poslodavci nemaju sklonost nuđenju prakse.

Analitičari procjenjuju da su ključni razlog za taj trend financijske poteškoće poslodavaca, ali i nedostatak motivacije i određenih vještina kod mladih.

Foto: Photoexpress.com
Izvor: Jutarnji list
I.N.

Još vijesti