Mojfaks.hr u Vijesti

Moderna znanstvena disciplina: Po prvi puta u Hrvatskoj moći ćete upisati vizualne studije

Od iduće godine, na osječkoj Akademiji za umjetnost i kulturu provodit će se novi, inovativni studijski program jedinstven u Hrvatskoj, ali i široj regiji.

10. srpnja 2018 15:09
Moderna znanstvena disciplina: Po prvi puta u Hrvatskoj moći ćete upisati vizualne studije

Moderna znanstvena disciplina: Po prvi puta u Hrvatskoj moći ćete upisati vizualne studije Foto: MojFaks

Pokretanje je ovoga studijskog programa, kaže za Glas Slavonije Krešimir Purgar, izvanredni profesor na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, ostvarenje jednog od ciljeva koje si je postavio kada je 2005. godine osnovao Centar za vizualne studije u sklopu čijeg se edukacijskoga programa zauzimao za osnivanje i izvođenje fakultativnog kolegija pod nazivom "Uvod u vizualne studije". Riječ je o predmetu koji bi studentima omogućio osnovni uvid u jednu vrlo modernu znanstvenu disciplinu - vizualne studije - koja na svjetskim sveučilištima posljednjih godina dobiva sve više na važnosti.

...Ljubav je na selu, ali i prilika da diplomirate! Od jeseni u Rijeci kreće novi studij za sve ljubitelje turizma i poljoprivrede...


Kolegij Uvod u vizualne studije te niz sličnih kolegija Krešimir Purgar je počeo provoditi na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, gdje je do prošle godine bio zaposlen kao docent, a ono što nam sprema u Osijeku s novim studijskim programom svojevrsni je presedan.

Što su točno vizualni studiji?


Radi se o "relativno novoj disciplini koja za svoj temeljni predmet ima istraživanje cjelokupnog područja vizualnog u suvremenoj civilizaciji, od visoke umjetnosti i popularne kulture do transkulturalnih interakcija s izvaneuropskom praksom vizualnih umjetnosti i modelima oslikotvorenja u globalnom društvu spektakla", objašnjava Purgar.

...Miksanjem do diplome: U susjedstvu pokrenut novi studij, a mnogi se pitaju može li biti besmisleniji...


Vizualni se studiji nerijetko dovode u vezu s povijesti umjetnosti jer se područja proučavanja jedne i druge discipline dijelom preklapaju. Štoviše, za vizualne je studije specifična pretpostavka da tradicionalna povijest umjetnosti, koja nastoji pomiriti dijakronijsko proučavanje s apriornim određenjem umjetničkog predmeta u užem smislu, ne pokazuje dovoljno metodološke vitalnosti potrebne za pristup najnovijim vizualnim fenomenima i suvremenoj umjetničkoj praksi. Također treba istaknuti kako vizualni studiji svojom nekritičnošću prema kvalitativnim osobinama vizualnoga materijala imaju mnogo šire područje djelovanja od primjerice povijesti umjetnosti.


...Prvi takav u Hrvatskoj: Fakultet u Sisku od jeseni kreće s novim sveučilišnim studijem...


Zaključak je, dakle, da će se za ovaj program svakako zainteresirati studenti koji se u budućnosti, odnosno u svojem profesionalnom radu, na bilo koji način planiraju baviti vizualnom kulturom jer će ovim studijskim programom moći steći široku i snažnu teorijsku bazu za kasnije promišljanje vizualnosti općenito.

L.B./izvor: Glas Slavonije
foto: Jocelyn Wu/Unsplash

Još vijesti