Mojfaks.hr u Vijesti

Moguće je da se ovaj zagrebački studij ipak neće izvoditi sljedeće akademske godine - prorektorica Hruškar komentirala situaciju

Iako je uspostavljena službena stranica, moguće je da dugoočekivani studij ''Demografije i hrvatskog iseljeništva'' ipak neće zasjati na Hrvatskim studijima sljedeće akademske godine.

19. kolovoza 2019 15:54
Moguće je da se ovaj zagrebački studij ipak neće izvoditi sljedeće akademske godine - prorektorica Hruškar komentirala situaciju

Moguće je da se ovaj zagrebački studij ipak neće izvoditi sljedeće akademske godine - prorektorica Hruškar komentirala situaciju Foto: MojFaks

Već smo pisali o novoosnovanom dvopredmetnom studiju u Zagrebu koji bi trebao izučavati studente o hrvatskom iseljeništvu kroz 19 izbornih i 50 obaveznih predmeta, među kojima su i predmeti poput \'\'Žena u iseljeništvu\'\' i \'\'Hrvata u Njemačkoj\'\', a trenutno je pitanje hoće li se taj studij uoće izvoditi najesen.


Na službenoj stranici Hrvatskih studija studij je već predstavljen, ali se još uvijek čeka odobrenje Ministarstva znanosti i obrazovanja, koji taj studij mora uvesti u upisnik studijskih programa, prenosi Jutarnji list.


Mirjana Hruškar, prorektorica za prostorni razvoj i sustav kontrole kvalitete Sveučilišta u Zagrebu, komentirala je kako je studij zasad dobio pozitivno mišljenje Senata, tri međunarodne recenzije, pa i odobrenje Nacionalnog vijeća za sigurnost te Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO), ali se još uvijek čeka odobrenje Ministarstva.


Kako spomenuti studij budući studenti nisu mogli upisati na ljetnom roku, postavlja se pitanje hoće li se studenti moći upisati na jesenskom roku te hoće li se nastava uopće izvoditi u listopadu, čemu se nadaju i iz Agencije i Sveučilišta.


"Teško je procijeniti"


"Sveučilište u Zagrebu ima sigurno najkompliciraniju i najdetaljniju proceduru vrednovanja novih studijskih programa. Bila bih sretna da takvu proceduru imaju i druga sveučilišta u Hrvatskoj. Teško je procijeniti hoće li se stići do jeseni", govori za Jutarnji prorektorica Hruškar.


Kako su oči uprte prema Ministarstvu svezi ovog problema koji onemogućava maturantima upise na studij, Stjepan Asić, predsjednik Australsko-hrvatskog kongresa, prošloga je tjedna poslao pismo premijeru Plenkoviću. Ministarstvo je na pismo odgovorilo kako problem nije u njima te da je upisivanje studija u procesu.


"Budući da je Sveučilište u Zagrebu, kao tijelo koje jamči za sadržaj studija, ovaj tjedan dostavilo dodatna pojašnjenja koja smo zatražili, nadležna će tijela analizirati odgovor i dostaviti mišljenje ministrici u što kraćem roku", govore iz Ministarstva.



P.H.

Izvor: Jutarnji list

Foto: Sveučilište u Zagrebu/ Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu

Još vijesti