Mojfaks.hr u Vijesti

Potrebno ulagati u STEM područje: Na riječkom Sveučilištu žele pokrenuti čak šest novih studija

Premda interes, želja i kadar postoji za pokretanje novih studijskih programa na Sveučilištu u Rijeci, pregovori o tome još uvijek traju. Nažalost, prepreka pokretanju studija kemije, logopedije, farmacije i mnogih drugih jest ograničenje zapošljavanja na sveučilištima.

16. Siječnja 2018 10:26
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Na Sveučilištu u Rijeci, u tijeku su pregovori za pokretanje studija farmacije, kemije, socijalnog rada i socijalne pedagogije, glazbene pedagogije, logopedije i rehabilitacije. Interes i želja na fakultetima i odjelima postoji, postoji i jezgra nastavnika i znanstvenika koji bi programe mogli izvoditi, a jedina prepreka je ograničenje zapošljavanja na sveučilištima, piše Novi list.

...TOP 5 STUDIJA: Prvi doznajemo koji su fakulteti najpopularniji ove godine...


Prema pisanju Novog lista, razvoj sveučilišta u smjeru novih studijskih programa je gotovo u potpunosti onemogućen jer nema novih radnih mjesta, nova zapošljavanja i napredovanja mogu se provoditi samo ako netko od profesora ode u mirovinu. Radi se o kompleksnom pitanju u kojem dio odgovornosti snose i sveučilišta, na kojima strateške odluke nisu moguće zbog izostanka konsenzusa sastavnica i dezintegriranosti.


Izvor: smotra.uniri.hr

"Vjerujem, međutim, da bitnih iskoraka u razvoju novih studijskih programa neće biti i da će preporuke izgledati manje-više slično dok se na nacionalnoj razini ne definira politika podrške razvojnog zapošljavanja u STEM području i drugim područjima za kojima postoji potreba u društvu – kroz veća proračunska izdvajanja koja su sada nedopustivo niska", upozorava rektorica riječkog Sveučilišta prof. dr. Snježana Prijić Samaržija.

Cijeli članak o želji za pokretanjem novih studija u Rijeci možete pročitati ovdje.

Ivana Petrić
izvor: Novi list
foto: smotra.uniri.hr

Još vijesti