Mojfaks.hr u Vijesti

Najbolja hrana za učenje

Možda se neće svi složiti sa francuskom uzrečicom da si ono što jedeš, ali vjerovatno ćemo svi više manje potvrdno kimnuti glavom na "kako jedeš, tako i učiš"...

16. prosinca 2010 15:27
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Evo nekoliko namirnica za dizanje prosjeka:

Borovnice

Male plave loptice osim što često dolaze s paprenom cijenom, imaju dobru naviku štiti mozak od slobodnih radikala, a dokazano smanjuju rizik od dobivanja Alzheimerove ili Parkinsove bolesti. Ako možete nabaviti divlje borovnice, još bolje. Još će vam bolje osvježiti sivo staničje. Ne kupujte ih izvan sezone koja je u srpnju, osim ako nisu smrznute. Proces dubokog hlađenja čuva najbolje sastojke tog voća, dok one uzgojene pod staklenikom daleko zaostaju po nutritivnoj snazi.

Kava

U umjerenim količinama kava napumpava kratkoročnu memoriju, a uspot je pokazano i da usporava proces starenja. Ukratko, nakon šalice ili dvije, čeka vas bolja koncentracija i veća umješnost u rješavanju problema intelektualne naravi. Nakon pet šalica vas, naprotiv, čeka rješavanje problema neurotčke i toaletne prirode. Dakle, s kavom umjereno ako iz nje želte izvući najbolje.



Losos ili skuša
Dvije ribe koje su najbogatije omega 3 kiselinama - tvari od koje mozak gradi svoje tkivo. Losos je k tome bogat nijacinom, odnosno vitaminom B koji usporava opadanje kognitivnih sposobnosti. Naravno i tu vrijedi ona da će vas učestalo mljackanje skuša ili lososa držati podalje Alzheimera. Barem u onom stupnju u kojem to ovisi o prehrani.

Salata s piletinom ili jajima
Prelivena s malo ulja i octa te obogaćena piletinom ili jajima, salata će vas očuvati svježima kroz dan. Na renomiranom faksu MIT svojedobno su složili nutricionistički eksperiment gdje su jednoj skupini studenata dali doručak s puno proteina, a drugoj s puno ugljikohidrata. Ekipi iz proteinske skupine nakon dva sata izmjereno je četiri puta manje triptofana u krvi. Triptofan je esencijalna aminokiselina koja je često zaslužna za umor nakon obroka.

Jogurt ili koštunjavo voće
Znanstvenici u Slovačkoj ispitivali su blagotvorne učinke lizina i aragnina, dvije aminokiseline koje opuštaju organizam i koje se nalaze u jogurtu odnosno koštunjavom voću, recimo orasima. Dvije skupine od kojih je jedna uzela placebo a druga kombinaciju navedenih supstancija trebale su nedugo poslije odžati govor pred publikom. Ljudi iz placebo grupe pokazivali su daleko veće znakove nervoze.


Čaj od mente
Ovo čudo pojačava koncentraciju i mentalnu efikasnost, ziher se zato i biljka zove menta. No, nemojte se obazirati na našu kvazi etimologiju, mnoge studije pokazuju svu korisnost mente. Recimo, dobrodošla je i vozačima jer ih čini opreznijima i smanjuje vozačku tenziju.

 



Blitva i špinat
Bogata B vitaminima dobropoznata zelenjava će potaknuti proizvodnju serotonina i dopamina, hormona koji proizvode osjećaj sreće i zadovoljstva. Manjak B6 vitamina tako uzrokuje nervozu, iritiranost i depresiju, stanja u kojima ne znate zbrojiti dva i dva, a kamoli skužiti Riemannovu zeta funkciju. Sljedeći puta kada zapnete na poglavlju nekog zahtjevnog kolegija sjetite se da odgovor vene u obližnjem samoposluživanju.

Sjemenke lana
Pravo otkriće nutricionista i totalni hit na policama sa zdravom hranom u posljednjih nekoliko godina sjemenke lana najbolji prirodni izvor alfa-linoleonske kiseline. E sad, što ti to dođe? Radi se o tipu omega-3 masne kiseline koju obožava misaoni aparat vašeg mozga poznatiji kao korteks. U istom se predjelu obrađuju i senzorne informacije, uključujući i osjećaj užitka. Dovoljno je jednom dnevno jušnu žlicu sjemenki lana posipati po salati, umiješati u jogurt ili već pojesti kako znate i umijete.


photoxpress.com

Krešimir Dujmović

Još vijesti