Mojfaks.hr u Vijesti

Najbolje rangirana sveučilišta – zagrebačko na 551. mjestu!

Poznata web stranica Top Universities sastavila je popis najprestižnijih svjetskih fakulteta na kojoj se Zagreb našao na 551. mjestu. Pobjedu je odnijelo američko sveučilište MIT, a prate ga Cambridge i Harvard.

10. svibnja 2013 19:34
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Top Universities, stranica namijenjena studentima i fakultetskom obrazovanju, već 9. godinu zaredom provodi istraživanje kojim se rangira 700 najboljih sveučilišta svijeta. Istraživanje je obuhvatilo gotovo 2.000 sveučilišta, a provodi se kako bi studentima olakšao odabir sveučilišta na globalnoj razini po kvaliteti obrazovanja i mogućnostima. Rang lista Top Universitiesa se smatra najpouzdanijom listom sveučilišta na svijetu.

Amerikanci pokazali svoju dominaciju

Ove godine su Amerikanci pokazali svoju dominaciju, više od 40 američkih sveučilišta našlo se među prvih 100 rangiranih. Pobjedu je zasluženo odnio Massachusets Institute of Technology (MIT), sveučilište koje posjeduje dugu tradiciju i kvalitetu obrazovanja. Nakon MIT-a slijede Cambridge, Harvard, UCL i Oxford što je Britancima donijelo reputaciju druge države s najboljim sveučilištima svijeta. Čak 4 britanska sveučilišta našla su se među prvih 10 najboljih. I američka i britanska sveučilišta drže dominaciju kao najbolja na svijetu jer obrazuju studentsku elitu koja nakon fakulteta stekne uspješnu karijeru i zaradi milijune.

Zanimljivo je da je Zagreb ove godine pao za 50 nevjerojatnih mjesta što mu je donijelo 551. mjesto na listi. Kako bi uopće mogli rangirati 700 sveučilišta svijeta, u obzir se uzima nekoliko kriterija: akademska reputacija, uspjeh i broj studenata, broj inozemnih studenata, reputacije kod poslodavaca i doprinosu znantvenim područjima.



Po treći put QS University Rankings sprema i novu rang listu, najboljih sveučilišta po smjerovima, a od ove godine će procjenjivati i šumarstvo i agrikulturu.

Top deset svjetskih sveučilišta:

1. Massachusets Institute of Technology (SAD)
2. Cambridge (UK)
3. Harvard (SAD)
4. University College London (UK)
5. Oxford (UK)
6. Imperial College London (UK)
7. Yale (SAD)
8. University of Chicago (SAD)
9. Princeton (SAD)
10. Caltech (SAD)

I.Č.
Foto: photoxpress.com

Još vijesti