Mojfaks.hr u Vijesti

Najčešće greške u životopisu koje trebaš izbjegavati

Starterovci su napisali nekoliko naputaka kako izbjeći greške u CV-u i predstavit se u najboljem svjetlu, a mi smo odlučili podijeliti njihove mudre savjete.

13. svibnja 2015 11:43
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Prije nego počnete slati svoj cv potencijalnim poslodavcima, provjerite imate li neku od ovih grešaka.

Pravopisne pogreške
Izostavljen zarez, točka ili krivo napisana riječ su poslodavcu razlog više za odbaciti tvoj životopis jer time dobiva mišljenje da ne obraćaš pozornost na detalje i ne mariš pretjerano za ono što radiš. Zato prije nego pošalješ životopis, dobro ga provjeri ili daj nekom drugom na provjeru jer često ne možemo lako uočiti svoje pogreške.

Duljina životopisa
Svrha životopisa je dobiti poziv na intervju, ostaviti dobar dojam te istaknuti najbitnije karakteristike za traženi posao. Kratak i jasan životopis (do dvije stranice) signalizira vašu sposobnost jednostavnog prenošenja najvažnijih informacija o vama.

Oblikovanje
Osim u slučaju da se prijavljuješ za neki kreativni posao poput dizajnera ili umjetnika, usredotoči se na oblikovanje jednostavnog i čitkog životopisa. Veličina fonta, boja, font, veličina rubova (margina), bijeli papir, poravnati redovi i tvoje ime i kontakt podaci na svakoj stranici su savršen način na koji si povećavate priliku da poslodavac pročita CV (i dobijete posao:). Također, tvoj životopis mora biti u .pdf formatu.

Laži
Nekad imaš osjećaj da bi ti neka mala laž mogla pomoći i istaknuti te od mnoštva, no je li to baš tako? Istina je da puno ljudi laže, no također je istina i da ih se u većini slučajeva otkrije, a to si ne želiš priuštiti jer te takva informacija može koštati posla iz snova.

Ime maila
Potrudite se da ti email adresa ne zvuči neozbiljno i šašavo poput “zlatna_curica_zlata94@gmail.com” jer to poslodavcu šalje krivu poruku. Također ukoliko imaš neprimjerenih slika na internetu i društvenim mrežama – makni ih ili barem jače zaštiti svoj profil kako ih poslodavac ne bi pronašao.

Pisanje
Nikad nemoj pisati rečenice koje počinju s “ja” nego se potrudi započinjati rečenice s upečatljivim riječima poput “Vodio/la sam …”. Adresa poduzeća u kojoj si stekao neko iskustvo nije potrebna, dovoljno je ime poduzeća i ime pozicije.
Ne treba se izgubiti u objašnjavanju pozicija na kojima si radio/la. Potrudi se kratko i jasno objasniti suštinu u dvije rečenice, a ostatak možete proči na intervjuu.

Naslov
Nije potrebno kao naslov životopisa staviti “životopis”, “CV” ili “Curriculum vitae”. Umjesto toga možeš staviti svoje ime i prezime na vrh dokumenta (npr. CV_Ime_Prezime). To je ono što želiš da poslodavac uistinu zapamti te mu omogućuje lakše pretraživanje. Ne daj se izgubit!

Slika
Slika u životopisu nije obavezna i ne moraš je imati, međutim ponekad ju je poželjno imati. Sa slikom se možeš istaknuti od ostalih kandidata i poslodavac će te moći lakše zapamtiti. Jako je važno da paziš kakvu sliku stavljaš. Ni u kojem slučaju nemoj staviti selfie, sliku u kupaćem kostimu, u svečanoj haljini, itd. Tvoja slika treba biti profesionalna kao za osobnu iskaznicu.

Prilagođavanje poslodavčevim potrebama
CV i motivacijsko pismo moraju bit na jeziku na kojem je objavljen oglas. Poslodavcu je jako bitno znanje tog jezika ako je objavio oglas na stranom jeziku. Također trebaš prilagoditi strukturu CV-a za različite poslove. Ako je poslodavac naznačio da traži studenta PMF matematike, neka ti obrazovanje bude u prvom planu (poslije osobnih podataka, jasno), no ako se traži Asistent za marketing, a ti imaš već neku praksu pokaži to tako što ćeš tu informaciju prvu navest.

Foto: Shutterstock
Izvor:
starter.estudent.hr
I.N.

Još vijesti