Mojfaks.hr u Vijesti

Najljepše doba godine prekratko traje: kako studenti provode praznike

Nije tajna da se u zimskom periodu iskreno i istinski veselimo jedino danima oko Božića koje najčešće provodimo sa našim najmilijima.

28. prosinca 2015 15:58
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

No, kako ispuniti vrijeme jednom kad se vratite kući i uzmete kratku pauzu od svih studentskih obaveza?

Skijate li? Iznajmite li kućicu negdje u planinama i partijate s prijateljima od Božića do Nove? Otputujete li negdje u inozemstvo? Zanimalo nas je kako provodite vrijeme tijekom zimskih praznika, a od svih egzotičnih opcija čini se da svi studenti ipak najviše uživaju u čarima i toplini obiteljskog doma i druženja u krugu obitelji.

Zagreb je prekrasan, ali nije ni Grabovica za baciti...


"Svake se godine najviše veselim božićnim praznicima. To je za mene najljepše doba godine zato što ga provodim sa svojom obitelji, pečemo kolače, kitimo bor, stavljamo ukrase... Ali nažalost prođu prebrzo. Praznike najčešće provodim odmarajući se, pomažući mami u kuhinji i družeći se s prijateljima. U ovo doba godine održavaju se različite manifestacije diljem Hrvatske. Prije dvije godine posjetila sam Božićnu priču u Grabovnici i oduševila sam se tolikim brojem lampica i ukrasa. Svima bih preporučila da barem jednom odu u Grabovnicu. Također, preporučujem posjet Zagrebu u ovo vrijeme adventa. Grad je zaista prekrasno okićen i prepun je štandova s kuhanim vinom i ostalim delicijama, a klizalište na Tomislavovu trgu je fantastično. Najvažnije od svega je, naravno, odlično se zabaviti i provesti vrijeme sa svojim najmilijima." A.Đ.


foto: adventzagreb.com/hr

Iako nas čekaju završni ispiti, tko je vidio sada učiti?!


Zadnja tri - četiri tjedna, svakog dana bih odbrojavala za koliko ću stići kući. I eto, došao je i taj dan, činilo se kao da je najsretniji dan u životu. Pomislila sam kako ću se napokon odmoriti i uživati u društvu obitelji i prijatelja. No onda sam shvatila kako zapravo ti praznici prekratko traju, a većinu vremena trebala bih provesti učeći jer nas očekuju završni ispiti kad se vratimo. Ali, tko je vidio stalno učiti, ovo vrijeme predviđeno je za obiteljska okupljanja, gledanje božićnih filmova i naravno puuuuno hrane.“ M.P.

„Ne znam šta puno reć, toliko mi brzo vrijeme prođe da ne mogu to ni nazvat praznicima niti odmorom, proleti toliko brzo i jedino po čemu praznike kad sam student mogu nazvat praznicima je što provodim više vremena sa svojom obitelji, i dalje smo puni obaveza i učenja i seminarskih radova. Konkretno što se tiče zimskih praznika, volim s mamom i tetkom peći kolače, a posebnu radost osjećam pri kićenju božićne jelke jer se svakoga puta osjeća pravo obiteljsko okruženje kada se svi zajedno okupimo i zabavljamo. Ove godine posebno sam se radovala povrtku kući za blagdane jer nisam 3 - 4 tjedna bila kod kuće pa je to velikim djelom odigralo ulogu u veselju što ću provesti malo više dana u svom domu.
“ K.Š.

Jedini dan kad se ljubav besplatno širi i izvan kuće...


Budući da živim sama bez roditelja tokom studiranja, povratak kući mi je više nego odmor za dušu. Radujem se vremenu koje ću provesti s obitelji, atmosferi koja će vladati. Neizmjerno sam sretna sto imam obitelj koja me svaki put dočeka raširenih ruku te zajednički kitimo bor što nam je obiteljska tradicija. Isto tako pravljenje božicnih ukrasa, gledanje filmova, pravljenje kolača i jela spada pod aktivnosti koje radim zajedno s majkom i sestrom, dok otac bezbrižno jede sve te kolačiće. Predivno je vidjeti ozareni osmijeh na njegovom licu znajući da je upravo pojeo kolačić više iako je dobio po prstima od mame. Iako je to jedan dan u godini kada se ljubav besplatno širi i izvan kuće, ipak sam najsretnija kada se za stolom nađemo nas četvero. Mnogi me pitaju kako ćes provesti praznike. Na to im ne znam odgovoriti jer volim spontanost i opustim se tih dana. Trebalo bi dati oduška i što manje imati planirane aktivnosti.“ T.P.



Za vrijeme zimskih praznike koji uključuju blagdane, Božić i Novu godinu najljepše je provesti s obitelji i našim najmilijima, tako da ukoliko ne živite trenutno zajedno, svakako ih posjetite! S obzirom da je ove godine grad Zagreb proglašen najboljom advenstkom destinacijom, provjerite je li tako pa prošećite Tkalčićevom ulicom, Zrinjevcem, kližite se u Ledenom parku na Trgu kralja Tomislava. Tamo imate priliku kušati kuhano vino i kobasice ili ako želite nešto novo, probajte bijelu čokoladu s votkom. Ukoliko ste u mogućnosti Novu je godinu zanimljivo dočekati u Sarajevu, Budimpešti ili Pragu. Kako nam praznici svima brzo prođu, osim za društvo, pronađite vremena i za sebe same. Naspavajte se i odmorite glavu od svih briga i pročitajte neku dobru knjigu.“ M.D.

Mogu reći da jako volim zimske praznike, cijeli taj ugođaj i situaciju oko blagdana, Božića i svega što nam slijedi. Uvijek mi je nešto posebno družiti se sa svojom obitelji, roditeljima, sestrama, ipak je to blagdan kada bi svaka obitelj trebala biti na okupu i tu jedni za druge. Pečenje kolača je sigurno za sve jako bitan dio tog istog druženja, pa tako i meni, iako ima posla uvijek po kući, čisti se i slično, opet znam da pomažem svojim roditeljima u tome i da mi je to prilika budući da inače nisam doma kada studiram. Kičenje božićne jelke uvijek mi predstavlja radost i definitivno to nije sreća samo za malu djecu. Svatko treba iskoristiti što bolje može ove praznike jer smatram da je svako za sebe specifično i ima svoju priču koje se uvijek rado u budućnosti sjećamo.“ M.B.

Uživajte dakle u preostalim praznicima jer proći će brže nego što mislite...

Doris Aleksić
foto: Freeimages

Još vijesti