Mojfaks.hr u Vijesti

Najmanji interes od osnivanja ovog sveučilišta: Upisan samo 281 novi brucoš – a mjesta ima za još toliko!

Sveučilište u Dubrovniku u novoj akademskoj godini 2019.2020. broji 281 brucoša. Od ukupno 577 upisnih mjesta, 296 ih je ostalo praznih, odnosno više od pola...

14. listopada 2019 14:45
Najmanji interes od osnivanja ovog sveučilišta: Upisan samo 281 novi brucoš – a mjesta ima za još toliko!

Najmanji interes od osnivanja ovog sveučilišta: Upisan samo 281 novi brucoš – a mjesta ima za još toliko! Foto: MojFaks

Konačni rezultati upisa (prema svim kategorijama) pokazuju da se radi o padu u odnosu na prošlu godinu. Tada se u prvu godinu prediplomskih studija upisalo 355 budućih akademskih građana. Također, usporedimo li ovogodišnje s prijašnjim rezultatima upisa, dolazimo do zaključka kako se radi o najmanjem broju studenata koji su dobili Indeks Sveučilišta od samih početaka, piše Dubrovački list. Broj upisanih studenata kroz godine se uvijek kretao između 400 i 500.

Sestrinstvo jedino popunilo kvotu


Ove godine, studenti su najviše interesa pokazali za Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju na kojem ih je upisano 83. Na Pomorskom odjelu u prvoj godini akademske godine studirat će 66 brucoša, a na Odjelu za komunikologiju njih 44. Odjel za elektrotehniku i računarstvo broji 33 studenta, dok Odjel za umjetnost i restaruraciju njih 10. Studij ‘Povijest Jadrana i Mediterana’ ove će godine pohađati 16 studenata, a Studij sestrinstva 26 studenata (jedini koji su popunili zadanu kvotu). Odjel za akvakulturu zasigurno bilježi najmanji interes. Nakon ljetnog upisnog roka, kad je brojao 3 studenata, taj se broj i nakon jesenskog nije promijenio. Upisna kvota bila je 28.

foto: DuList

Na Sveučilištu u Dubrovniku, samo je nakon ljetnog roka (u kvoti redovitih studenata), ostalo 266 slobodnih mjesta. U kvoti izvanrednih bilo je 99 nepopunjenih mjesta. Uz kvotu za strane državljane, koja iznosi 20 mjesta, dolazimo do brojke kako je na Sveučilištu na jesenskom roku bilo ostalo 385 slobodnih mjesta za upis u I. godinu preddiplomskih studija u novoj akademskoj godini. To je bio dovoljno dobar pokazatelj kako situacija nije idealna. No, totalno je drukčija slika stvorena tijekom procesa prijava na visoka učilišta, ističu sa Sveučilišta. Tada je zainteresiranost kandidata za studiranjem na Sveučilištu u Dubrovniku bila i veća od prošlogodišnje, posebno u kategoriji prvog izbora studija.

"Takvo je što za nas bilo ugodno iznenađenje s obzirom na to da kontinuirano pratimo demografske trendove, broj učenika u završnim razredima srednjih škola s područja s kojeg tradicionalno upisujemo studente, ali i izazove s kojima se susreću studenti koji žele živjeti i studirati u vodećoj turističkoj destinaciji kao što je Dubrovnik", naglasili su sa Sveučilišta za DuList.

Međutim, navode dalje, nakon rezultata ispita državne mature, konačne rang liste za upis na studije Sveučilišta u Dubrovniku, bile su na većini studija drukčije, u odnosu na zainteresiranost tijekom procesa prijava i odabira izbora studija. Razlog tome su i službeni podaci o velikom broju maturanata koji nisu položili ispit državne mature.

"Svjesni smo da je studiranje u vodećim turističkim destinacijama kao što je Dubrovnik studentima izazov zbog ograničenih mogućnosti smještaja i visokih troškova življenja. Na to Sveučilište, a ni ostala visoka učilišta u Dubrovniku, ne mogu odgovoriti sama bez sustavne potpore lokalne zajednice, kako bi Dubrovnik zadržao epitet sveučilišnog grada", govore sa Sveučilišta.

Očekuju da će se ovaj negativni trend promijeniti izgradnjom Studentskoga doma ‘jer će Dom riješiti i pitanje prehrane studenata’. Vjerojatno hoće, ali tek u prvoj polovici 2020. godine kad se očekuje završetak izgradnje Doma.

L.B./izvor: DuList
foto: Facebook@Sveučilište u Dubrovniku

Još vijesti