Mojfaks.hr u Vijesti

Najteža pitanja na razgovoru za posao – evo što trebate odgovoriti!

Intervju za posao stresna je situacija čak i za najhrabrije, a činjenica da neki poslodavci vole postaviti 'zafrknuta' pitanja ne olakšava situaciju.

5. ožujka 2015 14:50
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Na neka se pitanja ne možete pripremiti, ali dobro je znati što možete očekivati. Odgovore nije dobro učiti napamet, no promisliti u kojem smjeru bi odgovor mogao ići nije na odmet.

Evo kako biste trebali odgovoriti na neka od najtežih pitanja na razgovorima za posao:

#\'Koja je vaša najveća mana?\'

Ovo pitanje ponijelo je titulu najtežeg u posljednjem istraživanju koje je provelo Association of Accounting Technicians (AAT) ,a s obzirom na to da nema dobrog odgovora, nije ni čudno. Odgovori poput \'perfekcionist sam\' ili \'preambiciozan sam\' su potpuni klišej i ne sviđaju se poslodavcima. Radije odaberite neku manu dodajući da ste je svjesni te da nastojite riješiti taj \'problem\' (slobodno navedite na koje načine).

#\'Gdje se vidite za pet godina?\'


Ovim pitanjem testira se vaša ambicija. Nemojte odgovoriti da se vidite na pozornici Broadwaya ili u stolici potencijalnog poslodavca. Ako se primjerice prijavljujete za posao u marketingu, možete reći da se vidite u ulozi voditelja cijelog odjela jer imate veliku želju, ali i sposobnosti kada je taj posao u pitanju.

#\'Opišite se u tri riječi\'


Iako ovo nije pitanje, pred vas se stavlja zahtjevan zadatak. Izaberite pozitivne pojmove i nemojte se opterećivati \'savršenim\' odgovorom jer ga u ovom slučaju nema. Izbjegavajte pojmove kao što su \'velikodušan\', \'neustrašiv\' ili \'prilagodljiv\', a koristite primjerice \'precizan\', \'iskren\', \'odgovoran\'.

#\'Koje je vaše najveće dostignuće?\'

Ovo pitanje može biti nezgodno ako ste tek diplomirali i iza sebe nemate ozbiljnijih poslovnih iskustava. Slobodno izdvojite nešto iz svog dosadašnjeg života na što ste ponosni; može biti sportski uspjeh, nešto iz vašeg obrazovanje ili dodatna aktivnost kao što je volontiranje.

#\'Kako ste reagirali kada je vaš šef/profesor bio nepravedan prema vama?\'


Vaš odgovor ne smije se pretvoriti u tračeraj kakvom biste se možda prepustili da ste s najboljom prijateljicom na kavi. Najbolje je ne prepričavati konkretne situacije nego navesti koje vam se osobine prijašnjeg poslodavca nisu sviđale i zašto zadržavajući dostojanstven stav.

Foto: Shutterstock
I.N.

Još vijesti