Mojfaks.hr u Vijesti

Najveća laž o studiranju i kako se boriti s njom

Svugdje oko nas pametuju nam i dijele mudre savjete o tome kako bi naš studentski život trebao izgledati.

26. Siječnja 2016 11:12
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Bit će to novo iskustvo, jednako uzbudljivo kao i zastrašujuće. I to je točno. No problematična je jedna druga rečenica koju si sigurno čuo/la tisuću puta: \'Studiranje je najbolji period života.\'

To može, ali i ne mora biti istina. Kao što će nekome srednja škola ostati u sjećanju kao vrijeme vrhunca popularnosti, društvenog života i uzbudljivosti, nekome će to biti vrijeme studiranja, a nekome tek zreli život nakon toga. Studentica H.C. ovo je osjetila na svojoj koži.

Kad je krenula na fakultet, očekivala je da će se odmah početi ludo zabavljati i stvarati najbolje "vječne" uspomene. Očekivala je da će se sve to početi događati bez njenog truda, samo od sebe, uvijek spontano, ali to naravno nije bilo tako. H.C. je većinu svog prvog semestra provela u svojoj sobi iz koje nije izlazila ako baš nije morala (predavanja i odlazak u menzu), a kako je semestar odmicaokraju, tako je ona bila sve usamljenija i usamljenija. "Kad će napokon krenuti te nezaboravne uspomene", pitala se.



S vremenskim odmakom, shvatila je da je za ovu situaciju bila sama kriva. Mrzila je prvi semestar, nije se povezala s kolegama i susjedima na kampusu – umjesto toga očekivala je da će život jednostavno doći k njoj. Što se naravno nije dogodilo.

Godine na faksu MOGU BITI najbolje u tvom životu, ali za to ćeš se morati potruditi i sam/a ih napraviti takvima. S obzirom da je sve u tvojim rukama, kao i maksimum koji ćeš izvući iz svojih studentskih dana, postoji nekoliko stvari koje moraš napraviti da doživiš makismum tijekom studiranja:

* Izađi iz svoje sobe, doma ili stana

Ako si introvertirana osoba, ovo neće biti lagan zadatak, ali je zbilja važno da pokušaš. Čavrljaj s ljudima u menzi, učlani se u neki klub (sportski, debatni, filmski), istraži kampus i svoj fakultet, fotografiraj, čitaj knjigu na klupi ispred doma – izgledaj pristupačno i ljudi će ti sami prilaziti.

* Odradi obaveze za fakultet - odmah

Možda ludo zvuči, ali odgojna metoda pisanja zadaće prije odlaska na igralište ima smisla. Ako na vrijeme obavljaš svoje zadatke, imat ćeš više vremena za razmišljanje i neopterećeno stupanje u kontakt s nepoznatim kolegama, a imat ćeš vremena ispravljati ocjene ili seminare ako nešto napraviš ofrlje. Uklopi druženje u ovu aktivnost: uči i piši zadaće s prijateljima, sjedi u park i čitaj, organiziraj grupu za učenje...tako ćeš "ubiti dvije muhe jednim udarcem".

* Radi na sebi

Ovo zvuči kao neki savjet suvremenih life-coacheva ili gurua, ali je dobar. Razvijaj se kao osoba tijekom studija: radi na sebi i svom karakteru i brini o svom zdravlju. Priušti si aktivnosti koje te "pune" i smiruju (čitaj omiljenu knjigu, slušaj glazbu, trči na nasipu), jedi zdravo (koliko je to moguće) i spavaj dovoljno (koliko je to moguće). Ponekad smanji serije koje ćeš gledati u komadu, a i ne moraš početi gledati film koji traje 2 sata u ponoć.

L.B./foto: Freeimages

Još vijesti