Mojfaks.hr u Vijesti

Ne moraš na burzu: Neobični poslovi koje mogu raditi filozofi

Inženjer pita – kako napraviti, znanstvenik – kako funkcionira, a filozof – hoćete li krumpiriće s tim?

29. Siječnja 2016 11:41
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Nema studenta humanističkih znanosti koji se barem u nekoj formi nije susreo s ovom šalom...

Kako bismo vam dokazali koliko je ova šala zapravo neutemeljena i puhnuli u jedra očajnim studentima filozofije koji se svaki dan bore s pitanjem \'\'i kaj buš s tim delal?\'\' – predstavljamo neke od poslova koje mogu raditi studenti filozofije, a možda vam nikad ne bi pali napamet.

Životni trener


foto: Tumblr

Zadatak životnog trenera jest da kreira personaliziranu strategiju koja klijenta dovodi do željenog cilja.
Zašto bi filozof bio ideal kandidat za ovaj posao? Možemo reći kako je profesija životni trener/filozof započela sa Sokratom. Naime, on je lutao ulicama i trgovima \'\'porađajući istinu\'\' skrivenu u svojim sugrađanima. Danima se ne vraćajući kući, i obrazovane i neuke tjerao je da pronađu \'\'znanje u sebi\'\'. Naposljetku je ispio bočicu otrova. Ok, ovo možda nije bio najbolji primjer.

Developer umjetne inteligencije


foto: Pixabay

Možemo li na naš mozak gledati kao na super-računalo? Ako da, onda ga možemo simulirati. Iako se čini kako je ovaj zadatak primjereniji inženjeru ili informatičaru, značajan doprinos zapravo može dati jedino filozof/logičar. Filozof John L. Pollock je tako pokušavao svoje epistemološke teorije provjeriti s projektom \'\'How to build a person\'\' konstruirajući kontroverzni logički software pod nazivom Oscar koji oponaša ljudsko zaključivanje. Pametni Oscar vrlo bi lako mogao biti preteča Skyneta iz Terminatora. Ok, ovo možda nije bio najbolji primjer.

Političar


foto: Tumblr

Znamo, ovo zanimanje ne iznenađuje. No prije no što zaključite: \'\'Mah, oni i tako svi samo filozofiraju\'\' valja reći kako je filozof stručan kako u politici tako i u etici, što je savršena kombinacija. Navest ćemo samo neke primjere koji će vas razuvjeriti.
Najpoznatiji i najomiljeniji američki predsjednik John F. Kennedy studirao je filozofiju, no u ostvarenju nove političke filozofije spriječio ga je Lee Harvey Oswald. Poznati srbijanski premijer i reformator Zoran Đinđić doktorirao je filozofiju pod mentorstvo svjetski poznatog J. Habermasa, no i on je doživio sličnu sudbinu kao i JFK. Ok, ovo možda nisu bili najbolji primjeri.

Copywriter


foto: andrewsaladino.com

Copywriter je zapravo prilično opskurno zanimanje i nitko ne može sa sigurnošću potvrditi koji je posao copywritera. Upravo to čini ga idealnim za diplomiranog filozofa. Šalu na stranu, copywriting je posao koji podrazumijeva kreativnost i bogati fond riječi. Poznavanje mudrih izreka, terminološka preciznost i sposobnost apstraktnog razmišljanja čini filozofa idealnim kandidatom za formuliranje reklamnih slogana. S druge strane, kao dio profesionalne deformacije, filozof od šume često ne vidi stablo pa previđa činjenicu da ljudi vole jednostavnost (ZDRAVko HERBIKO!). Ovo je, zapravo, prilično dobar primjer.

Filip Pavić
foto: discoveryplace.info

Još vijesti