Mojfaks.hr u Vijesti

Ne tipkaj po mobitelu jer sve vidimo: Profesorica dala najbolje savjete brucošima

Profesorica koja predaje političke znanosti na jednom fakultetu svome je nećaku željela dati nekoliko savjeta prije nego krene na fakultet. Evo što mu je napisala...

2. rujna 2015 13:55
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Tko može dati bolje savjete o tome kako uspješno studirati od profesora s fakulteta? Ova je profesorica također i teta, a svom je nećaku poželjela dati nekoliko savjeta koji će mu pomoći da \'pregrmi\' početak studiranja, a koji se temelje na godinama njenog predavačkog iskustva na sveučilištu.

1. Pohađaj predavanja!

Slušaj svako predavanje, a izostani samo ako te pokosi neka zarazna bolest. (Woody Allen ima o je pravo: 80% uspjeha temelji se na pojavljivanju). Nemoj sjediti u zadnjim redovima – gotovo da mogu predvidjeti ocjene svakog studenta prema mjestu na kojem sjede. Nezainteresirano zabušavanje u zadnjem redu = loše ocjene. Jako je malo iznimaka koje samo potvrđuju ovo pravilo.

2. Predstavi se!


Pronađi izgovor da dođeš što češće na konzultacije. Isprintaj skicu seminara ili eseja i zatraži savjet o tome je li dobro utemeljen te kako pisati dalje ili otiđi i porazgovaraj o ocjeni iz kolokvija. Profesori će ti biti odvjetnici, savjetnici, a možda čak i prijatelji kasnije u životu – želiš da ti se sjećaju imena kad semestar završi.

3. Aktivo sudjeluj, ali budi pristojan/na!

Dođi na predavanje pripremljen/a toliko da možeš postaviti zanimljivo pitanje ili dati neki interesantan komentar. Nemoj \'gljiviti\', ali nemoj biti ni prenapadan/na. Kolegama ćeš ići na živce ako je tvoja ruka uvijek prva u zraku. Ako šalješ mail profesoru, imaj dobar razlog za to i uvijek ga/ju oslovi s poštovanjem. Nemoj tipkati po mobitelu tijekom predavanja jer sve primijetimo, čak i ako ti misliš da si se dobro sakrio/la.



4. Umreži se!

Iskoristi sve prednosti koje ti studiranje nudi: učlani se u neki klub, sudjeluj na događanjima, odlazi na terenske nastave ili jednostavno pokreni grupe za učenje u kojima ćete razmjenjivati ideje. Istraživanja pokazuju da su studenti koji se povežu na faksu ili oni koji imaju honorarni posao manje skloni odustajanju od faksa te će vjerojatnije napredovati tijekom studija. Budi društven/a, neka vrata tvoje sobe češće budu otvorena no zatvorena, uspostavljaj kontakt i nemoj cijelo vrijeme dok se muvaš po domu ili kampusu buljiti u mobitel. Upoznaj ljude i prilike oko sebe!

5. Njeguj svoju samostalnost!


Fakultet je vrijeme za odrastanje i sazrijevanje. Ako ne studiraš u rodnome gradu, neka ti ovo iskustvo daleko od kuće bude savršena prilika za osobni razvoj i rast. Stvori pozitivnu energiju oko sebe, u domu i na fakultetu, koja će te njegovati. Svoj \'sustav podrške\' – prijatelje, obitelj – blizu, ali nemoj se bojati malo popustiti veze. Odmak od obitelji samo će te naučiti da više cijeniš svoje.

6. Iskoristi maksimalno svaki dan! Studij će proći brže nego što misliš...

L.B./izvor: grownandflown.com
foto: Freeimages

Još vijesti